IMF: werkloosheid loopt in Nederland op tot 5,5 procent in 2020

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afgelopen dinsdag de World Economic Outlook gepresenteerd. Hierin staat informatie over de economische ontwikkelingen in verschillende landen in de wereld. Ook Nederland werd hierin besproken. Volgens het IMF zal de werkloosheid in Nederland gaan toenemen. In totaal zal de werkloosheid waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 5,5 procent.

Het is niet verwonderlijk dat de werkloosheid toeneemt in Nederland. Verschillende sectoren hebben last gehad van de coronacrisis en de maatregelen die de overheid heeft doorgevoerd om de coronacrisis te beteugelen. De coronacrisis is nog lang niet voorbij en verschillende sectoren worstelen nog om te overleven. Meer ontslagen zullen de komende tijd waarschijnlijk niet uitgesloten kunnen worden. De ontslagen zullen onder andere vallen in de horeca maar ook in de evenementenbranche. Ook in bepaalde dienstverlenende sectoren zullen waarschijnlijk meer mensen noodgedwongen ontslagen worden de komende tijd. Het is echter opvallend dat sommige sectoren het juist goed doen in de coronacrisis. De woonwinkels en doe-het-zelfspeciaalzaken doen het bijvoorbeeld bijzonder goed tijdens de coronacrisis.

Die sectoren profiteren van het feit dat steeds meer mensen thuis moeten blijven in verband met de coronamaatregelen. Meer thuis blijven zorgt ook voor meer aandacht voor de woning en de woninginrichting. Ook bouwbedrijven profiteren daarvan. Er worden woningen uitgebouwd, verbouwd en gerenoveerd. Ook de verduurzaming van woningen krijgt meer aandacht. Op die manier worden woningen verbetert en behaaglijker gemaakt daarvoor zijn natuurlijk ook vakkrachten nodig in de techniek en bouw. In die sectoren blijft de werkgelegenheid nog redelijk stabiel.