Hypotheekverstrekkers worden voorzichtiger in 2020 vanwege coronavirus

Hoewel de interesse en de vraag naar hypotheken nog steeds groot is in 2020 worden hypotheekverstrekkers wel voorzichtiger. Dit heeft veel te maken met de coronacrisis. Ook wanneer een aanvrager een vast contract heeft zal een hypotheekverstrekker vaak extra vragen stellen. Er wordt nagegaan in welke mate het bedrijf waarvoor de aanvrager werkzaam is in een getroffen sector actief is.

Getroffen sectoren

Een getroffen sector is een sector die door de coronamaatregelen wordt geraakt. Het is echter niet altijd duidelijk welke bedrijven tot een getroffen sector behoren en welke niet. Ook is het vaak onduidelijk in welke mate daardoor de financiële positie van de werknemer in het geding is. Banken en andere hypotheekverstrekkers stellen daarom uitgebreide vragenlijsten op die door de aanvrager van de hypotheek moeten worden ingevuld.

Eerlijk en volledig

Het is belangrijk dat de aanvrager deze vragenlijsten zo volledig mogelijk in te vullen. Het spreekt voor zich dat de informatie juist ingevuld moet zijn op problemen in de toekomst te voorkomen. Als iemand in de toekomst de maandlasten niet kan betalen wordt er vaak gekeken naar de risico’s en de manier waarop deze zijn afgedekt.