Minder werk vanwege coronavirus in Nederland in 2020?

De effecten van het coronavirus worden steeds beter merkbaar in de economie. Het lijkt er op dat ook de werkgelegenheid onder dit virus zal lijden. Er is voldoende werk in Nederland maar omdat veel mensen thuis moeten werken of omdat bedrijven gedeeltelijk gesloten worden zal de werkgelegenheid waarschijnlijk wel gaan afnemen. Dat is geen goed nieuws voor de arbeidsmarkt in Nederland.

Het virus is nieuw en veel mensen zijn er vatbaar voor. Toch verschillen de effecten van het virus per persoon. Met name kwetsbare groepen kunnen ernstig ziek worden van het virus. Dat is ook de reden waarom het kabinet stevige maatregelen heeft afgekondigd op donderdag 12 maart 2020. Met deze maatregelen wil het kabinet voorkomen dat teveel mensen tegelijk ziek worden door het virus. Als teveel mensen ziek worden kunnen ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aan.

De overheid wil dat mensen minder met elkaar fysiek in contact komen. Juist door fysiek contact zoals het schudden van handen is de kans groot dat het virus verder verspreid. Dit verspreiden kan onder andere worden voorkomen door meer thuis te werken of door bedrijven gedeeltelijk af te zonderen. Mensen met gezondheidsklachten zoals verkoudheidsklachten en klachten met betrekking tot de luchtwegen moeten thuisblijven en kijken wat de ontwikkelingen van de klachten zijn. Indien de klachten aan de luchtwegen erger worden moeten ze contact opnemen met de dokter. Dit kan ook betekenen dat het ziekteverzuim onder werknemers verder gaat toenemen. Dat kan voor werkgevers ook een kostenpost betekenen voor de komende tijd.