Solliciteren via internet wordt belangrijker tijdens de coronacrisis in mei 2020

Door de coronacrisis is er veel veranderd in Nederland. Bedrijven hebben hun personeelsbestand tegen het licht gehouden en dat heeft er voor gezorgd dat er banen zijn verdwenen en flexcontracten niet zijn verlengd. Er vind een verschuiving plaats op de arbeidsmarkt. Dat hoeft overigens niet altijd negatief te zijn. Wel vereist het een bepaalde mate van flexibiliteit van de werkzoekenden maar ook van de werkgevers. Bedrijven die wel vacatures hebben open staan wenden verschillende creatieve methodes aan om toch kandidaten op gesprek te laten te komen of om op een andere manier een indruk te krijgen van sollicitanten.

Solliciteren via internet

Het solliciteren via internet is in de coronacrisis belangrijker dan ooit. Dat betekent in de praktijk gesprek voeren via een videoverbinding zoals skype. Ook wordt er veel meer contact opgenomen via de email of telefoon. Gesprekken worden fysiek nog wel gevoerd met sollicitanten maar dan zit er vaak een grotere afstand tussen de werkgever en sollicitant. En de bekende handdruk? Tja, die zit er eerst niet meer in. Bedrijven communiceren nu op een andere manier en de sollicitanten zullen zich daar op moeten aanpassen.

Persoonlijk contact

Toch is er wel ruimte voor een persoonlijk contact. De bedrijven en sollicitanten worden daar steeds creatiever in. Een digitale portfolio kan een goed beeld scheppen van wat iemand kan. Ook zorgen videoverbindingen vaak letterlijk en figuurlijk voor een duidelijk beeld. Solliciteren zal in 2020 wel anders blijven. Toch bied dit ook weer uitdagingen. De arbeidsmarkt blijft dynamisch.