Huawei zou 75 miljard dollar Chinese staatsteun hebben gekregen tot en met 2019

De afgelopen jaren zou telecomgigant Huawei zou de afgelopen jaren in totaal 75 miljard dollar aan financiële steun hebben ontvangen van de Chinese overheid. Dat is omgerekend 67 miljard euro. Dit bericht werd bekend gemaakt door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Voor het bericht zijn bepaalde bronnen gebruikt die niet heel duidelijk zijn omschreven. In het artikel staat ook dat de Chinese staatssteun vooral zou zijn gebruikt ter versterking van de concurrentiepositie van Huawei. De staatsteun werd op verschillende manieren geboden. Zo was er sprake van prijsafspraken maar werden ook subsidies en belastingvoordelen verstrekt door de Chinese overheid. Door deze extra steun kon de positie van Huawei verder worden versterkt.

In het artikel wordt aangegeven dat de staatsteun er zelfs voor zou hebben gezorgd dat Huawei een grote speler zou worden op de telecommarkt wereldwijd. Dat Huawei groot is weet bijna iedereen, ook mensen die niet actief zijn in de telecommarkt. Wereldwijd is Huawei een van de grootste producenten van smartphones. In 2019 heeft Huawei maar liefst 250 miljoen smartphones verkocht. Er zijn meerdere bedrijven die staatssteun krijgen of staatssteun hebben gekregen de afgelopen jaren. Toch valt Huawei op dit gebied wel op. De banden tussen de telecomreus en de Chinese overheid roepen vraagtekens op.

In China is een bepaalde ontwikkeling gaande die in Europa bijvoorbeeld nog moeilijk voor te stellen is. Zo worden in bepaalde grote steden enorm veel camera’s geplaatst waarmee Chinezen gevolgd kunnen worden. Zo wordt China een surveillancestaat die haar burgers kan controleren en volgen. Wellicht dat ook de enorme data van Huawei hierbij een rol gaat spelen in de toekomst. In ieder geval wordt de financiële steun van de Chinese overheid door Huawei niet ontkent. Volgens de telecomreus zou de relatie met de Chinese overheid niet anders zijn dan de zakelijke relatie die het bedrijf met andere bedrijven heeft in de private sector in China.