Tesla levert eerste Model 3 uit China af eind 2019

Autoproducent Tesla heeft een grote productielocatie in China die sinds oktober 2019 in gebruik is genomen. De productielocatie was echter al een jaar operationeel maar in oktober werd daadwerkelijk gestart met de productie van auto’s. Maandag 30 december 2019 zal de eerste Tesla model 3 worden geleverd door deze fabriek. De komende tijd gaat de autoproductie op volle toeren door. Ieder jaar zou deze autofabriek 250.000 voertuigen moeten produceren.

De fabriek die in Sjanghai staat is voor Tesla een forse opschaling van haar autoproductie. Volgens Tesla moet de fabriek er voor zorgen dat ze nog winstgevender gaat worden de komende tijd. Het Model 3 van de autoproducent is populair en voor een breed publiek betaalbaar. Bovendien is de komst van een producent van elektrische auto’s ook een gunstige ontwikkeling. In China rijden net als in de meeste andere landen van de wereld nog veel auto’s op fossiele brandstoffen. In bepaalde Chinese steden zorgen deze auto’s tezamen met vervuilende industrieën er voor dat de luchtkwaliteit zo slecht is dat mensen daadwerkelijk ernstige gezondheidsklachten krijgen.

Elektrisch rijden kan dan een oplossing zijn. Daarvoor moeten echter veel auto’s worden geproduceerd. Op dit moment is China echter al de grootste automarkt in de hele wereld. Toch is de Chinese markt niet heel toegankelijk. Als je in China auto’s wil gaan leveren is het belangrijk dat je een grote autofabriek hebt op Chinese grond. Dat is Tesla gelukt en nu kan de productie van Tesla’s in China op volle kracht doorgaan. Dat is overigens niet het enige goede nieuws voor Tesla. De Chinese overheid wil de aanschaf van elektrische auto’s namelijk ook stimuleren. Dit doet China door een subsidie beschikbaar te stellen. Deze subsidie is omgerekend 3.600 dollar per auto. Dat is omgerekend 3.200 euro. Verder komt de Tesla 3 in aanmerking voor een vrijstelling van 10 procent van de aankoopbelasting.