Hoger opgeleide technici worden veel gevraagd begin 2014

Het jaar 2014 is volop begonnen. Net zoals ieder jaar is de maand januari voor veel bedrijven een maand waarin de planning en opdrachten voor het komende jaar bekeken wordt. Meestal wordt dan ook voorzichtig in beeld gebracht of deze plannen en opdrachten door eigen personeel kunnen worden uitgevoerd of dat het noodzakelijk is om extra personeel aan te nemen.  De meeste bedrijven in de techniek merken eerste een piek in het kantoorwerk alvorens er een piek zal kunnen komen in de productie.

Veel offertes
Verschillende bedrijven reageren positief op de start van 2014. Ze geven aan dat de markt weer in beweging komt. Een belangrijke indicator hiervoor is het stijgende aantal offertes dat bedrijven kunnen schrijven naar potentiële opdrachtgevers. Er gaat over het algemeen wel wat tijd overheen voordat een offerte ook daadwerkelijk door een opdrachtgever van een handtekening wordt voorzien. Veel klanten vinden de prijs een belangrijke rol spelen wanneer ze een offerte beoordelen. De prijzen in de techniek staan daardoor onder druk. Toch vinden bedrijven het in ieder geval wel prettig dat er aanvragen binnen komen. Op kantoor zijn de tekenaars, calculators, werkvoorbereiders en engineers druk bezig om de wensen van hun potentiële opdrachtgevers om te zetten in tekeningen, modellen en prijzen.

Middenkaderpersoneel
Het middenkader van veel bedrijven merkt vooral dat de markt weer in beweging komt. Deze personeelsleden zijn vooral verantwoordelijk voor het maken van ontwerpen en calculaties. Verschillende bedrijven merken dat ze in het middenkader onvoldoende capaciteit hebben om aan de vraag van hun klanten te voldoen. Daarom lenen deze bedrijven uitzendkrachten en detacheringspersoneel in. Dit zorgt er voor dat uitzendbureaus en detacheringsbureaus aan het begin van 2014 meer aanvragen binnen krijgen voor hoger technisch personeel. Dit onderstreep de positieve berichtgeving over de economie die eerder via verschillende bronnen in de media naar buiten werd gebracht.

Technisch uitvoerend personeel
Personeel in de uitvoerende techniek merkt aan het begin van 2014 nog weinig van de herstellende economie in de techniek. De vacatures voor uitvoerend personeel laten aan het begin van het jaar nog op zich wachten. In tegenstelling tot vacatures voor middenkaderpersoneel in de techniek zijn er voor uitvoerende technici weinig nieuwe arbeidsplaatsen beschikbaar gekomen. Dit is natuurlijk jammer maar de stijgende aanvragen in het middenkadersegment bieden hoop. Over het algemeen hebben bedrijven het eerst druk op kantoor alvorens ze het drukker krijgen op de werkvloer. Hier zit over het algemeen een maand of een paar maanden tussen.

In de maanden maart en april verwachten veel bedrijven drukte op de werkvloer. Voor technisch personeel zijn de vooruitzichten positief. Bedrijven zullen echter wel kritisch kijken naar de profielen van de sollicitanten. Er wordt gestreefd naar een perfecte balans tussen specialisatie en een brede inzetbaarheid. De specialisatie is nodig om technisch hoogwaardige producten te leveren. Daarnaast is een brede inzetbaarheid nodig om aan de veranderende vraag van klanten te voldoen.