Helft Nederlanders verwacht nieuwe huizencrisis voor 2022

Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat er een nieuwe crisis zal uitbreken op de woningmarkt binnen een periode van drie jaar. Deze groep verwacht ook dat de huizenprijzen ten gevolge van deze crisis omlaag zullen gaan. Dit bericht werd donderdag 27 december 2018 door de belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend gemaakt.

Verwachtingen woningmarkt
De verwachtingen ten opzichte van de woningmarkt zijn dus voor veel mensen pessimistisch. Desondanks laten veel mensen zich niet leiden door deze plannen. Ze blijven gericht op hun eigen woonplannen. Ongeveer een kwart van de mensen geeft echter aan dat ze wel rekening houden met een eventuele crisis op de woningmarkt en passen hun plannen daar op aan. Volgens aldus Maud Weide, belangenbehartiger bij VEH, zijn er ook steeds meer mensen die vinden dat 2018 geen goed jaar was om een huis te kopen. “Het aantal Nederlanders dat het geen gunstig moment vindt om een huis te kopen is het afgelopen jaar fors toegenomen van 22 procent tot 45 procent” aldus Maud Weide.

Eigen Huis Marktindicator van VEH
De genoemde percentages heeft de VEH weergegeven in de maandelijkse Eigen Huis Marktindicator van VEH. Daarvoor wordt ook een indexcijfer weergegeven. In de maand november kwam dit indexcijfer uit op 102 punten. Dit is een punt lager dan een maand eerder. Het indexcijfer maakt duidelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt afneemt. Toch is het vertrouwen nog steeds aanwezig. Het getal honderd wordt namelijk als middelpunt gehanteerd in de indexering. Een indexcijfer boven de 100 punten maakt duidelijk dat het vertrouwen overwegend positief is in de woningmarkt. Als het indexcijfer beneden de 100 punten komt is het vertrouwen in de woningmarkt negatief.