Vertrouwen in woningmarkt negatief in 2019

Het vertrouwen dat consumenten in de Nederlandse woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar niet meer positief. Dit werd dinsdag 16 april 2019 bekend gemaakt door de Vereniging Eigen Huis (VEH). In maart 2019 is de Eigen Huis Marktindicator op 99 punten uitgekomen. Dit indexcijfer ligt een punt onder de neutrale waarde die vastgesteld is op 100 punten. Een waarde onder de 100 punten maakt duidelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt negatief is.

In een groot deel van Nederland is de stemming van consumenten over de woningmarkt negatief. De stemming van consumenten met betrekking tot de woningmarkt is nu ook in grote steden omgeslagen. Eerder was in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de stemming nog positief met betrekking tot de aankoop van woningen. Consumenten zijn daar inmiddels ook overwegend negatief gestemd over de woningmarkt. Daarnaast zijn consumenten ook in de regio’s Oost- en Zuid-Nederland minder positief. Veel mensen zouden een afwachtende houding aannemen met betrekking tot de woningmarkt.

Dit jaar wordt door steeds minder mensen beschouwd als een ideaal jaar om een woning aan te schaffen. De huizenjacht wordt in sommige gevallen helemaal gestopt. Vier van de tien Nederlanders geeft aan dat 2019 geen gunstige tijd is om een woning te kopen. van deze groep geeft het overgrote deel aan dat met name de hoge aanschafprijs van woningen een struikelblok is op de woningmarkt. De prijzen van woningen liggen voor veel mensen te hoog.