Grote klanten Eneco bezorgd over duurzaamheid bij verkoop energiebedrijf

Drie grote klanten van Eneco zijn bezorgd over de verkoop van het energiebedrijf. Deze bezorgdheid hebben ze in een gezamenlijke brief geuit. De drie klanten die hun zorgen uit zijn de NS, KPN en Albert Heijn. Deze bedrijven vrezen dat de verkoop van het bedrijf de duurzame koers van Eneco zou kunnen belemmeren. De topmannen van de klanten Roger van Boxtel, Eelco Blok en Wouter Kolk geven aan dat Nederland nog altijd achterloopt met betrekking tot het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen in internationale overeenkomsten.

Klanten van Eneco
De klanten zijn van mening dat Eneco behoort tot de bedrijven die bezig zijn met een ommezwaai richting duurzaamheid en dat moet volgens deze klanten zo blijven. Sinds dit jaar rijden de treinen van de NS volledig op windstroom van Eneco. Ook speelt Eneco sinds 2015 een rol bij het klimaatneutraal maken van KPN. Verder heeft Eneco ook een belangrijke positie als het gaat om de verduurzaming van Albert Heijen en alle winkels en distributiecentra die onder dit bedrijf vallen.

Gemeenten en Eneco
Momenteel is Eneco is in de handen van 53 Nederlandse gemeenten. Deze gemeenten zijn op dit moment actief bezig om hun aandeelhouderschap af te bouwen. Dit komt omdat Eneco nu is opgesplitst in een netwerkbedrijf en een energieleverancier. Een groot deel van de gemeenten die aandeelhouder zijn is voor een verkoop van de aandelen. Ondanks dat is het nog afwachten of er voldoende aandelen beschikbaar komen om een potentiële koper de volledige zeggenschap te laten krijgen over het bedrijf.

Geen volledige zeggenschap
De gemeenten die hebben ingestemd met de verkoop van de aandelen hebben momenteel 55 procent van de aandelen in handen. Als een aandeelhouder volledige zeggenschap zou willen hebben in Eneco dan zal deze minimaal 75 procent van de aandelen moeten bezitten. Ook de gemeenten die zich nog tegen de verkoop van de aandelen hebben gekeerd bezitten de extra 25 procent van de aandelen niet. Dat bemoeilijkt de verkoop van Eneco aan een partij die de volledige zeggenschap over de onderneming wil bemachtigen.