Autofabrikant Nissan houdt zich niet aan regels interne kwaliteitstoezicht

Autofabrikant Nissan is op dit moment in opspraak omdat het bedrijf zich niet houdt aan de regels voor het interne kwaliteitstoezicht op de productie van auto’s. In september werd duidelijk dat Nissan de Japanse regels op dit gebied overtreedt. Een ingewijde maakte duidelijk dat het kwaliteitstoezicht al zeker sinds 1979 op dezelfde ondeugdelijke manier plaats heeft gevonden.

Momenteel is Nissan samen met een externe onderzoeken bezig om helder te krijgen wat er is verkeerd gegaan bij het interne toezicht. Het is in ieder geval wel bekend dat Nissan de wettelijke verplichte controles wel heeft uitgevoerd maar de personen die deze controles hebben gedaan waren geen bevoegde inspecteurs. Verder zijn er ook fouten in de administratie geconstateerd.

Nissan maakte vorige week bekend dat ze 1,2 miljoen auto’s wil terugroepen naar de fabriek in Japan omdat deze auto’s niet zouden zijn gekeurd volgens de wettelijke regels. De auto’s die vanuit Japan zijn geëxporteerd worden echter niet opnieuw gecontroleerd. Alleen in Japan is het namelijk een vereiste dat een gecertificeerde inspecteur de kwaliteitscontroles doet.