Nissan gaat autoproductie Japan in november 2017 hervatten

Autoproducent Nissan zal naar verwachting binnen een aantal dagen haar autoproductie in Japan weer hervatten. Momenteel zijn de voorbereidingen in de fabriek op Kyushu afgerond. De andere fabrieken van Nissan moeten aan het einde van deze week klaar zijn voor productiehervatting.

Eerder heeft Nissan de productie van auto’s gestaakt. Dit gebeurde noodgedwongen ongeveer twee weken geleden. Nissen bleek namelijk niet te voldoen aan de verplichte controles. De controleurs die de controles van het productieproces uitvoerden waren niet in bezit van de vereiste vergunning van de Japanse overheid.

Om die reden heeft Nissan ook 1,2 miljoen auto’s teruggeroepen maar de fabriek. Het gaat op auto’s van Nissan die sinds januari 2014 waren gemaakt en tevens in Japan waren verkocht. Ingewijden hadden echter bekend gemaakt dat Nissan sinds 1979 de regels had overtreden op het gebied van controles in de fabrieken. Het terugroepen van auto’s naar de fabriek zal nissen waarschijnlijk zo’n 26 miljard yen gaan kosten. Dit is omgerekend bijna 200 miljoen euro.

Het is opvallend dat de auto’s van Nissan die buiten Japan zijn verkocht niet opnieuw worden gecontroleerd. Dit komt omdat de eis dat een inspecteur een vergunning moet hebben alleen van toepassing is voor de Japanse markt. Autoproducent Nissan geeft aan dat de kwaliteit van de auto’s nog steeds in orde is. Het gaat volgens het Aziatische bedrijf alleen om procedurele fouten. Subaru blijkt nu echter ook in opspraak te komen met een vergelijkbaar inspectieschandaal.