Grootste Nederlandse zonnepark geopend in januari 2017 in Delfzijl

De afgelopen tijd is men druk bezig geweest met de aanleg van een zeer groot zonnepark in Groningen. Het betreft het grootste zonnepark van heel Nederland. er zijn in het zonnepark in totaal 123.000 zonnepanelen geplaatst. Het park is aangelegd bij Delfzijl. In januari 2017 is het zonnepark officieel open gegaan. Delfzijl gaat daardoor een grote bijdrage leveren aan de lokale energievoorziening. Door de opening van het zonnepark in Delfzijl heeft Ameland niet meer het grootste zonnepark in Nederland. Door het project van Sunport Delfzijl wordt namelijk maar liefst 30 megawatt opgewekt.

Deze elektrische stroom staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer tienduizend huishoudens. Ameland heeft een zonnepark waarmee 6 megawatt aan elektrisch vermogen kan worden opgewekt. Dit zonnepark was tot voor kort het grootste zonnepark van heel Nederland. Het zonnepark van Delfzijl heeft een totale oppervlakte van 65 voetbalvelden. Het zonnepark is aangelegd door het Duitse concern Wirsol. In totaal heeft dit bedrijf ruim een jaar gebouwd aan het project Sunport Delfzijl.

Doordat er meer subsidie beschikbaar is gekomen voor de ontwikkeling van zonneprojecten worden steeds meer zonneparken aangelegd. Hierdoor zullen ook in de toekomst grotere zonneparken worden gebouwd in Nederland. Het is zeker niet ondenkbaar dat binnen een paar jaar tijd Sunport Delfzijl niet meer het grootste zonnepark is van Nederland. Momenteel zijn er plannen voor de aanleg van een groot zonnepark in Zeeland. Hier zou subsidie toegekend zijn voor een project waarbij 140.000 zonnepanelen zullen worden geplaatst. Als dit doorgaat wordt het park in Zeeland het grootste Nederlandse zonnepark. Echter zijn er momenteel ook plannen voor nog grotere zonneparken in Nederland in de maak. Zo heeft een Fries bedrijf subsidie ontvangen voor het plaatsen van 320.000 zonnepanelen in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer. Dit enorme zonnepark zal voldoende elektrische energie opwekken voor het verbruik van ongeveer dertigduizend huishoudens.