Een CE-markering is op veel Europese producten te vinden als klein merkje. De CE-markering maakt duidelijk dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER). De landen die tot de EER behoren zijn de landen van de Europese Unie plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. De letters CE vormen een afkorting die staat voor de Franse woorden Conformité Européenne, dit kan worden vertaald met in overeenstemming met de Europese regelgeving. Volgens de Nederlandse Algemene Rekenkamer is de CE-markering “geen waterdicht systeem”.
Consumenten die een product met een CE-merkje kopen zouden er vanuit moeten kunnen gaan dat het product veilig en gezond gebruikt kan worden. De Algemene Rekenkamer geeft echter aan dat het niet meer vanzelfsprekend is dat het product met deze markering ook daadwerkelijk gezond, veilig en milieuvriendelijk is. Dit staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer dat donderdag 19 januari 2017 is verschenen.
De CE-markering staat op veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie verkocht worden voorzien. Ook op producten die zijn gefabriceerd in de landen Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Turkije worden in de praktijk voorzien van een CE-merkje. Een CE-merk staat op veel verschillende producten zoals keukenapparaten, wasmachines, telefoons, speelgoed maar ook op contactlenzen.
Fabrikanten brengen zelf de CE-markering aan op de producten. Daarmee verklaren de fabrikanten dat het product conform de Europese eisen is gemaakt met betrekking tot de veiligheid en gezondheid aldus de Algemene Rekenkamer. De fabrikanten kunnen dus zelf het merkje er op zetten maar in de praktijk worden per jaar ongeveer achthonderd producten van de markt gehaald die wel onder het CE-systeem zijn geproduceerd. Deze producten blijken toch onveilig of ongezond te zijn.