Bouw grootste Nederlandse zonnepark start in 2016

Binnenkort zal men in Delfszijl starten met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Op donderdag 14 januari 2016 hebben havenbedrijf Groningen Seaports, bouwbedrijf Wirsol en projectontwikkelaar Sunport Energy het definitieve besluit dat het zonnepark gebouwd gaat worden.

De initiatiefnemers geven aan dat het zonnepark in Delfzijl het grootste zonnepark in Nederland gaat worden. Het is de bedoeling dat het zonnepark de industrie in de omgeving van de Eemsdelta van duurzame elektrische stroom gaat voorzien.

Omvang zonnepark Delfzijl
Het grootste zonnepark van Nederland wordt geplaatst in de zuidwestelijke hoek van het havengebied van Delfzijl. Op die locatie worden in totaal 123.000 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen worden geplaatst op een oppervlakte die gelijk is aan de oppervlakte van zestig voetbalvelden.

Bekostiging zonnepark Delfzijl
Het project vereist een investering van 30 miljoen euro. Hiervoor is eerder al een subsidieregeling met de overheid afgesloten. De bouwvergunningen zijn inmiddels al verstrekt. In het voorjaar van 2016 wordt gestart met de aanleg van het zonnepark. Dit wordt gedaan door Wirsol.

Ingebruikname van zonnepark Delfzijl
Het zonnepark in Delfzijl moet aan het einde van 2016 klaar zijn. Dan moeten de zonnepanelen van het park worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanaf dat moment kan de lokale industrie gebruik maken van zonnestroom.

Reactie van Technisch Werken
Een tijd terug werd nog een kolencentrale gebouwd in de Eemshaven. Deze Eemshavencentrale werd gebouwd in opdracht van het Europese energiebedrijf RWE en heeft een vermogen van 1.560 Megawatt. Met dat vermogen kan deze kolencentrale 2,5 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarom is het een goede ontwikkeling dat men investeert in duurzame energie. De aanleg van een zonnepark is een stap in de goede richting.