Groot zonnepark in Emmen moet klaar in 2017

Het bedrijf SolarEnergyWorks heeft met een gemeente in Drenthe een samenwerkingsovereenkomst gesloten over het plaatsen van een zonnepark bij Emmen. Dit zonnepark wordt zeer omvangrijk, ongeveer 38 voetbalvelden groot. Deze oppervlakte wordt voorzien van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Deze zonnepanelen moeten een totaal elektrisch vermogen opleveren van ongeveer 11 megawatt. Dit vermogen moet voldoende elektrische stroom leveren voor zo’n drieduizend huishoudens.

De grond die nodig is voor de bouw van het zonnepark wordt geleverd door de gemeente Emmen. Deze gemeente zorgt er voor dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning spoedig wordt afgehandeld. De kosten voor de aanleg van het zonnepark bedragen 11 miljoen euro.

Grootste zonnepark
Het zonnepark in Emmen zal nog groter worden dan het grootste zonnepark dat op dit moment in Nederland aanwezig is. Volgens het energiebedrijf SolarEnergyWorks heeft het grootste zonnepark op dit moment een vermogen van 2,3 megawatt. De omvang van het zonnepark in Emmen is enorm maar ondanks dat is het zonnepark in Emmen niet het grootste zonnepark dat Nederland in de toekomst zal hebben. Er zijn verschillende plannen ontwikkelt om elders in Nederland grotere zonneparken te ontwikkelen. Deze zullen vermoedelijk eerder zijn voltooid dan het zonnepark in Emmen. Het park in Emmen moet namelijk opgelevert worden in 2017.

Reactie van Technisch Werken
Zonneparken lijken wel sneller in opmars dan windmolenparken. Zonneparken zorgen voor minder horizonvervuiling en daarnaast heeft men bij zonneparken ook niet te maken met een groot schaduweffect en geluidsoverlast. Dit heeft men wel bij grote windmolenparken waarbij de wieken van de molens voor zogenoemde slagschaduw zorgen. Daarnaast maken de windturbines ook lawaai. Zonneparken hebben al deze negatieve effecten niet.