Nederlands grootste offshore windpark geopend op maandag 8 mei 2017

Het grootste offshore windpark van Nederland is maandag 8 mei 2017 geopend. Dit park heeft de naam Gemini en ligt op ongeveer 85 kilometer uit de kust van Groningen. In totaal bestaat het windpark Gemini uit twee velden. Deze velden hebben elk een oppervlakte van 34 vierkante kilometer. Dit zorgt er voor dat Gemini ook één van de grootste windmolenparken wereldwijd is.

In totaal telt het park honderdvijftig windmolens. Deze windmolens kunnen voldoende elektrische energie opwekken voor 785.000 huishoudens. Omdat het park 85 kilometer uit de kust is geplaatst is het park niet zichtbaar vanaf land. De bouw van het windpark Gemini is gestart in 2015 en in 2017 wordt het park dus in gebruik genomen. De bouw van het windpark heeft in totaal ongeveer drie miljard euro gekost.

Er zijn verschillende bedrijven betrokken geweest bij de bouw van windpark Gemini. Zo heeft Van Oord de funderingen geleverd. Ook heeft dit bedrijf de elektrische infrastructuur en kabels geleverd en geïnstalleerd voor de aanleg van het windmolenpark. De windturbines zelf werden door het bedrijf Siemens geleverd. Van Oord heeft een belang van 10 procent en Siemens een belang van 20 procent in het project. Daarnaast is het duurzame afval- en energiebedrijf HVC voor 10 procent aandeelhouder. De grootste aandeelhouder is het Canadese Northland Power. Dit bedrijf heeft een belang van 60 procent in het windpark Gemini.