Google presenteert zelfrijdende auto in mei 2014

Google is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Tot voor kort werd de nieuwe technologie bij bestaande auto’s geïmplementeerd in de boordcomputers en andere systemen aan boord van bestaande auto’s. Deze auto’s hadden dan nog gewoon een stuur een rempedaal en een gaspedaal. De nieuwe auto van Google is compleet als zelfrijdende auto vormgegeven. Deze auto heeft dan ook geen pedalen en geen stuur. De zelfrijdende auto van Google ziet er aan de buitenkant uit als een klein compact stadsautootje en heeft twee zit plaatsen. Momenteel worden er nog verschillende testen gedaan met het prototype van Google. Er worden in totaal 100 exemplaren gemaakt van de zelfrijdende auto van Google. In de loop van 2014 worden met deze auto´s verschillende testritten gemaakt in de Amerikaanse staat Californië.

Techniek van zelfrijdende auto´s
Het is niet eenvoudig om zelfrijdende auto´s te maken. Deze auto´s zijn uitgerust met veel elektronica. Verschillende camera´s en sensoren nemen de rol van de menselijke bestuurder over. De inzittenden van de auto moeten er volledig op kunnen vertrouwen dat de sensoren en camera´s optimaal werken. Veiligheid staat voorop. Door het ontbreken van een stuur en pedalen kan de bestuurder zelf niet rechtstreeks ingrijpen. Dit is vooral problematisch wanneer er onvoorziene situaties in het verkeer ontstaan. Het vereist zeer hoogwaardige elektronica van auto´s als deze moeten kunnen anticiperen op noodsituaties. Voor een optimaal werkende zelfrijdende auto is zeer veel technologie nodig. Google heeft zelf veel technologie ontwikkelt maar wil graag samenwerken met verschillende bedrijven om uiteindelijk een chauffeurloze auto te ontwikkelen die daadwerkelijk op de markt gebracht kan worden.

Zelfrijdende auto´s en de wet
De technologie met betrekking tot zelfrijdende auto´s kan zeer ver gevorderd zijn, het blijven natuurlijk auto´s en daarvoor zijn wetten gemaakt. In de Amerikaanse staat Californië moeten auto´s voorzien zijn van een stuur en pedalen anders mogen ze niet deelnemen in het verkeer. Daarom worden de zelfrijdende auto´s van Google die in Californië op de openbare weg getest zullen worden uitgerust met een stuur en pedalen. In de Amerikaanse staat Nevada mogen zelfrijdende auto´s al op de weg rijden. Deze auto´s zijn in deze staat in 2012 toegestaan op de openbare weg. Daarmee is Nevada de eerste staat waar deze auto´s mogen rijden.

Zelfrijdende auto´s in Nederland
In Nederland zijn ook verschillende bedrijven bezig met het ontwikkelen van technologie die zelfrijdende auto´s mogelijk maakt. In 2013 reed in Nederland al een  auto over de A10 die uitgerust was met de moderne technologie. Deze auto was tot stand gekomen door een samenwerkingsverband met de naam DAVI. Het was een bestaande auto die werd uitgerust met nieuwe technologie waardoor de auto zelf zijn koers kan bepalen en de juiste afstand kan houden ten opzichte van de medeweggebruikers. Verschillende automerken zoals BMW en Daimler zijn ook bezig met het ontwikkelen van moderne technologie voor zelfrijdende auto´s.

Reactie van Technisch Werken
De technologie van zelfrijdende auto´s wordt steeds beter. Toch zal het vermoedelijk wel een hele tijd duren voordat een groot deel van de auto´s op de openbare weg zelfrijdend zijn. Veel automobilisten zullen er aan moeten wennen dat het voertuig het waarnemingsvermogen en het beslissingsvermogen overneemt van de bestuurder. Daarnaast moet ook in Nederland de wet worden aangepast. Verder is het onduidelijk wie er verantwoordelijk is bij een botsing. Is dat bijvoorbeeld de fabrikant van de auto of is de inzittende verantwoordelijk terwijl deze in feite de auto niet bestuurd.