Op witgoed zoals wasmachines en droger wordt doormiddel van energielabels duidelijk gemaakt hoe energiezuinig het desbetreffende apparaat is. De Consumentenbond deed onderzoek naar energielabels en het effect daarvan bij klanten. Daarvoor had de bond tijdens het onderzoek de energielabels van verschillende apparaten vergeleken met het daadwerkelijke energieverbruik. Hiervoor werden onder andere vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, koelapparatuur en vriesapparatuur getest.
Uit dit onderzoek trekt de Consumentenbond dinsdag 27 mei 2014 de conclusie dat energielabels vaak voor verwarring zorgen en daarnaast niet accuraat zijn. Volgens de Consumentenbond is de rangorde met betrekking tot de zuinigheid van apparaat vooral onduidelijk. Een A+label op een apparaat kan voor dezelfde energiezuinigheid gelden als een A+++ label op een apparaat. Dit stelsel zorgt er volgens de organisatie voor dat consumenten in verwarring worden gebracht. Het stelsel is op dit moment ingericht van de letters D tot en met de aanduiding A+++. De letter D staat voor de minst zuinige apparaten en de aanduiding A+++ is van toepassing op de apparaten die het meest zuinig zijn. Vooral de verschillende gradaties tussen A en A+++ zorgen volgens de Consumentenbond voor verwarring.
De Consumentenbond pleit voor een herziening van het stelsel met betrekking tot de energielabels. Het witgoed is energiezuiniger geworden de afgelopen jaren. De labeling met betrekking tot deze energiezuinigheid is echter niet met deze ontwikkelingen meegegaan volgens de Consumentenbond.
Reactie van Technisch Werken
Nederland is een land van keurmerken en labels geworden. Er zijn zoveel verschillende keurmerken en labels dat consumenten in verwarring komen. Dat is niet alleen het geval bij de labeling voor de energiezuinigheid van machines.
De consumenten in Nederland moeten bijna een studie volgen als ze een apparaat willen aanschaffen en daarbij duurzaamheid en energiezuinigheid als belangrijke factoren willen laten meewegen. De opmerkingen van de Consumentenbond zijn daardoor zeker terecht. Omdat machines en apparaten in toenemende mate energiezuinig worden komt er telkens weer een niveau op het gebied van energiezuinigheid bij. Daardoor zijn de plustekens toegevoegd achter het energielabel A. Dit had men misschien beter andersom kunnen doen en energielabel A als het minst zuinige kunnen aanhouden en vervolgens tot aan de letter Z (van Zuinig) nieuwe gradaties aan kunnen maken.
In ieder geval moet het stelsel worden vernieuwd. Op een gegeven moment staan er te veel plustekens achter de letter A. Dit zorgt alleen maar voor een toename van de verwarring. Het vernieuwen of herzien van de labeling is echter wel een flinke klus. Dit is een behoorlijke klus voor fabrikanten en voor winkels en andere verkooppunten zoals internet. Het veranderen van energielabels zal daardoor wel veel ‘energie’ gaan kosten.