Gemiddelde prijs vakantiewoning in 2022 gestegen met 25 procent naar 223.000 euro

Het afgelopen jaar was de huizenmarkt nog echt een markt waarin verkopers hoge bedragen konden krijgen voor de woningen die ze verkochten. Ook bij vakantiewoningen blijkt dat het geval te zijn geweest. De gemiddelde prijs van een recreatiewoning is in 2022 met 25 procent gestegen tot bijna 223.000 euro. Vooral woningen in de buurt van water zijn zeer in trek geweest. Daar werd gemiddeld meer voor betaald waardoor uiteindelijk de gemiddelde prijs van alle vakantiewoningen omhoog is gegaan. De Waddeneilanden en Zeeland zijn zeer in trek geweest afgelopen jaar. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars aangegeven in een toelichting over de cijfers van 2022.

Daarnaast viel op dat op de Veluwe verhoudingsgewijs de meeste vakantiewoningen zijn verkocht. De hoeveelheid grond rondom vakantiewoningwoningen was gemiddeld gelijk gebleven ten opzichte van 2021. Daarnaast nam het woonoppervlak wel af tot een gemiddelde van 68 vierkante meter. Er werden volgens de woordvoerder van NVM vooral meer kleinere woningen verkocht. De kopers van vakantiewoningen hebben een verschillende achtergrond. Er zijn mensen die een vakantiewoning vooral voor zichzelf of voor de familie willen gebruiken maar er zijn ook beleggers. Wat de achtergrond van de kopers en verkopers ook is de economie is van invloed op beide partijen. Nu de vraag naar woningen daalt in Nederland daalt ook de interesse naar vakantiewoningen.

Deze interesse daalt misschien wel veel harder omdat in het segment vakantiewoningen verhoudingsgewijs veel beleggers actief zijn. Op woningwebsite Funda neemt bijvoorbeeld het aanbod aan vakantiewoningen op een Waddeneiland zoals Texel wekelijks toe met 1 of 2 extra vakantiewoningen die aan worden geboden. De prijzen zijn op dit moment nog absurd hoog in vergelijking tot 5 jaar geleden. Een vakantiewoning die bijvoorbeeld 5 jaar geleden nog 220.000 euro kostte wordt nu te koop aangeboden voor ruim 450.000. Er zit veel lucht in de vakantiewoningmarkt. Die lucht zal er met de aankomende recessie waarschijnlijk hard uit gaan.