Gasunie transporteert in 2013 een recordhoeveelheid gas

De Gasunie heeft in 2013 een enorme hoeveelheid gas getransporteerd. Nog voor het einde van 2013 bereikte het transport van gas al een recordniveau van 113 miljard kubieke meter. De netbeheerder bracht deze informatie naar buiten op dinsdag 24 december 2013. Deze hoeveelheid zorgde er voor dat het oude record van 2010 gebroken werd. Ten opzichte van 2010 werd in 2013 in totaal 2 miljard kuub meer gas getransporteerd.

De oorzaak van de grote stijging in het gastransport wordt vooral toegeschreven aan de koude wintermaanden aan het begin van 2013. In maart was de gemiddelde temperatuur in Nederland ongeveer 0,6 graden Celsius onder nul. Deze koude periode zorgde er voor dat Nederland en andere West-Europese landen een grotere vraag hadden naar aardgas. In het eerste kwartaal werd door de Gasunie meer gas door de leidingen rondgepompt.

Deze hoeveelheid is nog nooit zo hoog geweest. Uiteindelijk werd in het eerste kwartaal van 2013 ongeveer 36,1 miljard kuub gas door de leidingen getransporteerd. Dit is ongeveer 0,3 miljard kuub meer dan het laatste kwartaalrecord. Dat record stond in 1996. Gemiddeld wordt in het eerste kwartaal van een jaar veel minder gas getransporteerd. Het gemiddelde aantal kuub wat in de eerste drie maanden wordt getransporteerd is 30 miljard.

De hoeveelheid gas die de Gasunie transporteert is niet alleen bestemd voor het gebruik binnen de grenzen van Nederland. De Gasunie vormt de laatste jaren ook een internationaal knooppunt met betrekking tot de distributie van gas. Tien jaar geleden transporteerde de Gasunie bijna 50 procent van al het gas voor het buitenland. In 2013 was dit percentage gestegen naar 60 procent.

Reactie van Technisch Werken
De Gasunie heeft een belangrijke positie voor Nederland en het buitenland met betrekking tot de distributie van gas. De Gasunie is zich van deze positie bewust en zorgt er voor dat verschillende nieuwe gebiedstechnici worden opgeleid om werkzaamheden op gasdistributiestations te coördineren en te controleren. Wanneer enorme hoeveelheden gas worden getransporteerd is het belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan veiligheid. De veiligheidsregels binnen de Gasunie zijn zeer streng. Dit zorgt er voor dat ondanks de grote hoeveelheden gas die getransporteerd worden toch de veiligheid niet uit het oog verloren wordt.

Het einde van 2013 verloopt zonder lage temperaturen. Desondanks is de hoeveelheid gas die in dat jaar getransporteerd is op een recordniveau. Omdat de Gasunie ook meer dan de helft van het gas transporteert voor het buitenland is het moeilijk om de klimaatontwikkelingen van Nederland geheel te koppelen aan de stijging in het gastransport.