Focus op BBL in de duurzame techniek vanaf 2018

De komende jaren zal de vraag naar personeel in de installatietechniek en elektrotechniek alleen maar toenemen. Bedrijven en particulieren worden al dan niet gedwongen om hun gebouwen en systemen te verduurzamen. Ze moeten investeren in warmtepompen, zonnepanelen, geothermie, stadverwarming en andere duurzame energiebronnen. Hiervoor moet veel geld en materiaal beschikbaar komen maar ook ervaren personeel. Er heerst in 2018 echter al een krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om technisch personeel. Dat betekent dat er meer personeel voor deze sectoren moet worden aangetrokken. Omdat ervaren technisch personeel nauwelijks aanwezig is zal men personeel en werkzoekenden met een andere achtergrond moeten ontwikkelen tot technisch specialisten. Werken in de praktijk in combinatie met een opleiding is hiervoor waarschijnlijk de meest effectieve methode. Dat betekend dat er investeringen moeten worden gedaan in onder andere BBL opleidingen in de installatietechniek en elektrotechniek.

BBL opleidingen in de energietransitie
Momenteel zijn er voldoende technische opleidingen die verduurzaming in de techniek in hun leerprogramma hebben verwerkt. Denk hierbij aan BBL opleidingen MSI en AMSI (monteur sterkstroominstallaties en assistent monteur sterkstroominstallaties). Voor het plaatsen van zonnepanelen en slimme meters in de meterkast is een dergelijke opleiding vaak onnodig uitgebreid. Daarom zullen ook kortere BBL opleidingen worden ontwikkeld waarin monteurs de principes aanleren van duurzame techniek en aanverwante technische installatie. Door kortere BBL opleidingen te ontwikkelen en aan te bieden kunnen niet-technische werknemers sneller startklaar worden gemaakt voor een technische functie in de energietransitie. Naar verwachting zullen ROC’s in samenwerking met het bedrijfsleven, UNETO VNI en technische uitzendbureaus steeds meer korte BBL opleidingen en trainingen ontwikkelen waarmee niet-technisch personeel ontwikkelt kan worden tot specialisten in duurzame energie-installaties.

Interesse in BBL?
Mocht je interesse hebben in een BBL opleiding dan kun je hier klikken voor het aanmeldformulier. Aanmelden voor BBL is vrijblijvend. Een opleidingsadviseur zal je een advies geven over het type opleiding dat bij je profiel past en bovendien de grootste kans geeft op werk voor langere tijd.