Facebook en Nokia gaan onderzeese internetkabels efficiënter maken vanaf 2017

Facebook en Nokia hebben onderzoek gedaan naar internetkabels die onder zee zijn aangebracht. Tijdens een test die de bedrijven gezamenlijk hebben uitgevoerd is aangetoond dat onderzeese internetkabels veel efficiënter kunnen worden ingezet. Facebook en Nokia hebben over een trans-Atlantische kabel van 5.500 kilometer lengte in totaal 2,5 keer zo veel capaciteit weten te creëren dan met de huidige gebruikte technologie mogelijk is. Dit heeft Nokia woensdag 22 maart 2017 bekend gemaakt.

Internetverbinding optimaliseren

Nokia is een Fins netwerkbedrijf en hecht daarom veel waarde aan een optimale internetverbinding. Hoe beter de internetverbinding hoe sneller het internet. Dat zorgt er voor dat er nog meer data getransporteerd kan worden via de internetkabels. Volgens Nokia moet het in de toekomst mogelijk zijn om 32 terabit per seconde aan gegevens per glasvezel te versturen over onderzeese kabels.

Wereldwijde internet infrastructuur

De kabels op de zeebodem vormen een heel belangrijk onderdeel van de  internetinfrastructuur tussen de continenten wereldwijd. Er zijn echter verhoudingsgewijs maar weinig internetkabels die de verschillende continenten op het gebied van internet met elkaar verbinden. Omdat deze verbindingen zo belangrijk zijn vormen deze meteen ook de kwetsbare facor in het wereldwijde internet.

Nieuwe technologie

Nieuwe technologie moet er voor zorgen dat de internetverbindingen over de zeebodem veel beter worden benut. Op dit moment is de nieuwe technologie nog in ontwikkeling maar Nokia verwacht dat de technologie over drie jaar in de praktijk kan worden toegepast op de internetkabels op de zeebodem.