Europese voedselautoriteit EFSA keurt meelwormen goed als eetbaar insect voor mensen in januari 2020

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft meelwormen goedgekeurd als eetbare insecten voor menselijke consumptie. Dat maakt de meelworm de eerste insect in Europa die goedgekeurd is om door menselijk voedsel vermengd te worden. Het klinkt voor veel mensen in Europa misschien een beetje gek om meelwormen te eten. De kans is ook niet groot dat op korte termijn mensen bij een snackbar een portie gefrituurde meelwormen kunnen bestellen. In plaats daarvan zal deze insect steeds meer worden gebruikt als bestandsdeel voor andere eetbare producten. Hierbij kun je denken aan de toepassing als smaakmaker in curry’s of voor het gebruik als bloem voor voedingsmiddelen zoals brood, pasta en koekjes. Het woord worm klinkt bij veel mensen niet echt als iets waarbij men aan eetbare dieren denkt. In plaats daarvan wordt een worm vaak gezien als iets vies. Hoewel het beestje er niet anders van wordt is een meelworm niet echt een worm maar zijn het de larven van een meeltor.

Van diervoeding tot voeding voor mensen

Deze larven worden op dit moment al gebruikt in voedsel voor dieren. Het grote voordeel van meelwormenlarven is dat deze diertjes vol zitten met proteïnen, vetten en vezels. De diertjes kunnen gekweekt of gefokt worden in zogenaamde insectenfarms. Nu de meelwormen zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie is de kans groot dat er meer meelwormen zullen worden gekweekt en verwerkt in producten die ook door mensen gegeten kunnen worden. Sinds 2018 hanteert de European Food Safety Agency (EFSA) richtlijnen voor zogeheten ‘novel foods’. Met behulp van deze richtlijnen wordt onderzocht of andere dan traditionele voedingsmiddelen geschikt zijn voor consumptie door mensen. Met name eetbare insecten wekken interesse. Dat is niet verwonderlijk want in andere delen van de wereld worden insecten zoals meelwormen maar ook sprinkhanen en zelfs spinnen al gegeten. Aangezien de wereld door de grote menselijke bevolking een uitdaging heeft in de voedselvoorziening is het niet verwonderlijk dat men naar andere voedselbronnen gaat kijken.