Europese rijzen voor aardgas en elektrische stroom zijn op dinsdag 21 december 2021 gestegen

De Europese aardgasprijzen en stroomprijzen zijn dinsdag 21 december 2021 opnieuw gestegen. Inmiddels zijn de prijzen door de nieuwe stijging op een recordniveau beland. Deze ontwikkeling heeft zijn oorsprong in de gestopte levering van aardgas uit Rusland door de Yamal-pijpleiding. Dit is de aardgaspijplijn die normaalgesproken aardgas vanuit Rusland naar Duitsland vervoert. Doordat er minder aardgas in Europa beschikbaar is wordt de prijs van aardgas aanzienlijk verhoogd. Zo is de  prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt met ruim 10 procent gestegen tot 162 euro. De Nederlandse termijnmarkt is leidinggevend is voor de Europese prijzen. In 2021 is de prijs van aardgas in Europa met 600 procent gestegen.

Naast de prijs van aardgas is ook de prijs van elektrische stroom gestegen. Dat komt omdat in Frankrijk het besluit is genomen om vier kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud. Doordat Frankrijk deze kernreactoren niet gebruikt wordt het land afhankelijk van de invoer van elektrische stroom uit andere landen. Normaal is Frankrijk juist een exporteur van elektrische stroom als de kernenergiecentrales op volle toeren draaien. De vier Franse kernreactoren zijn normaalgesproken goed voor 10 procent van de nucleaire capaciteit. Bij een inspectie die 1 keer in de tien jaar wordt uitgevoerd zijn een aantal problemen geconstateerd. Deze problemen worden nader in kaart gebracht door extra controles. De leveringskosten gaan omhoog en dat heeft weer een doorwerkend effect in de marktprijzen.

Doordat Frankrijk zich ook gaat mengen op de markt van elektrische stroom in Europa gaat de prijs van elektrische stroom omhoog. Frankrijk gaat echter wel gebruik maken van stookolie voor het opwekken van energie. Nu het koude weer haar intrede doet in Europa gaat ook de prijs van stookolie omhoog.