Essential Pharma krijgt forse kritiek wegens belachelijke prijsverhoging medicijnen in 2019

Het Britse bedrijf Essential Pharma heeft te maken met forse kritiek vanuit patiëntenverenigingen maar ook vanuit de gehele geneeskundige sector. Ditmaal is het bedrijf in het nieuws vanwege een extreme prijsverhoging van het medicijn Priadel. Dit is een medicijn dat wordt verstrekt aan patiënten met een bipolaire of depressieve stemmingstoornis. Het medicijn wordt gebruikt om de stemming van een persoon stabiel te houden waardoor een depressie of (hypo)manie kan worden voorkomen of behandeld. Beging 2019 kosten de medicijnen nog 4,75 euro per honderd stuks nu is deze prijs gestegen naar 15,78 euro.

De verhoging op deze geneesmiddelenfabrikanten is daardoor precies de maximaal toegestane prijsverhoging die wettelijk mogelijk is. Het middel werd echter oorspronkelijk niet door Essential Pharma ontwikkeld en geproduceerd. In plaats daarvan heeft het farmaceutische bedrijf het middel gekocht en in productie genomen. Er lijkt sprake te zijn van een tendens van dit bedrijf. Zo heeft Essential Pharma eerder andere medicijnen aangekocht en vervolgens ook de prijs verhoogd. Dit gebeurde met het medicijn Camcolit dat als alternatief gebruikt kan worden voor Priadel. Na de aanschaf van dit medicijn werd ook de prijs hiervan verhoogd tot het maximumtarief. Kort daarvoor waren de productierechten voor het medicijn gekocht door Essential Pharma.

Er lijkt een bepaalde beleid te zitten achter het opkopen van productierechten en het produceren en met forse winst verkopen van medicijnen. Over deze werkwijze zijn vragen die niet alleen komen vanuit patiënten en hun verenigingen. Ook vanuit de markt zijn er vragen evenals vanuit overheden. Essential Pharma heeft haar ethisch onverantwoorde handelswijze echter nog niet toegelicht. Medicijnfabrikanten willen zo snel mogelijk openheid Britse collega’s van Essential Pharma over de prijsverhoging. De Britse producent van medicijnen staat door haar handelswijze steeds minder goed bekend in de farmaceutische industrie.