Eerste NHG-hypotheek voor zzp’er afgesloten week 52 van 2016

Aan het einde van 2016 is de eerste hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor zzp’ers afgesloten. Dit is goed nieuws voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Onder deze groep ondernemers is veel vraag naar een hypotheek onder NHG. Het bericht werd woensdag 28 december 2016 bekend gemaakt door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De WEW is de instelling achter de nationale hypotheekgarantie.

Vanaf 1 december 2016 is het voor zzp’ers al mogelijk om na twaalf maanden zelfstandig ondernemen in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek. Tot voor kort moesten zzp’ers minimaal drie jaar hebben gewerkt als zelfstandige zonder personeel om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek. De WEW geeft aan dat veel zzp’ers verheugd zijn over deze mogelijkheid. Directeur Beleid en Ontwikkeling Dylan Dresens van het WEW zegt in een reactie dat veel zzp’ers de verruiming van de hypotheekmogelijkheden ervaren als een soort erkenning. Dat vindt het WEW mooi om te merken.

Er zijn inmiddels tientallen hypotheekaanvragen ontvangen door het Raadhuys Tax Legal Accounting. Dit is het kantoor dat verantwoordelijk is voor het vaststellen van het toetsingsinkomen van zzp’ers in Nederland. Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers aangesloten bij het initiatief. De eerste NHG-hypotheek voor zzz’pers is door Delta Lloyd verstrekt. Directeur Marcel Zuidam van Delta Lloyd Bank geeft aan dat Delta Lloyd graag meewerkt aan dit initiatief.

Het initiatief speelt volgens hem in op de  veranderende arbeidsmarkt. Naast Delta Lloyd doen ook de SNS, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank mee aan het hypotheek initiatief om zzp’ers in aanmerking te laten komen voor een NHG-hypotheek. Vanaf 1 januari 2017 zullen ook het Woonfonds en NIBC Direct zich bij dit initiatief aansluiten. Het is goed mogelijk dat ook andere hypotheekverstrekkers zich hierbij gaan aansluiten. Vanaf januari 2017 kunnen zzp’ers woningen met een koopsom tot 245.000 euro aanschaffen op basis van een NHG hypotheek.