ECB gaat geen rekening houden met stagflatie in 2022?

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende tijd geen rekening houden met een scenario van stagflatie voor de eurozone. Dit heeft ECB president Christine Lagarde zaterdag 7 mei 2022 aangegeven in een interview met de Sloveense krant Delo. Er zijn echter steeds meer mensen die een stagflatie als mogelijk scenario in het achterhoofd houden. Een stagflatie treed op wanneer de economische groei stagneert en de inflatie snel stijgt. Daarbij wordt ook een hoge werkloosheid tot een van de factoren gerekend. De oorlog in Oekraïne heeft de economische groei vertraagt doordat er verschillende sancties zijn doorgevoerd. Deze sancties zorgen er voor dat het aanbod van bepaalde grondstoffen zoals staal en olie beperkt is. Ook grondstoffen voor voedsel zoals zonnebloempitten en graan zijn beperkter beschikbaar. Daardoor zijn de prijzen van veel producten waarin deze grondstoffen zijn verwerkt gestegen. De inflatie gaat door de schokken in het aanbod omhoog. Ook dit is een kenmerk dat hoort bij stagflatie.

Geen stagflatie?

Het is inmiddels duidelijk dat de ECB haar eigen plan trekt. De huidige ECB-president geeft aan: “stagflatie is momenteel niet ons basisscenario”. Ze voegde er aan toe: “hoewel een uitzonderlijk grote onzekerheid voor een vertraging in de economische groei kan zorgen, vergezeld door hoge inflatie, kan de huidige situatie niet vergeleken worden met die in de jaren zeventig”. Daar heeft ze natuurlijk gedeeltelijk gelijk in. De geschiedenis zal zich nooit precies herhalen. Daarom kun je de huidige tijd niet vergeleken met de jaren zeventig. In tijd ging een superhoge inflatie ook gepaard met economische stagnatie. Er zijn meerdere bekende personen in de financiële wereld die geruststellende woorden spreken over de huidige economie. Zo heeft De Nederlandsche Bank-topman Klaas Knot eerder aangegeven dat eenzelfde scenario nog lang niet aan de orde is.

Consumentenvertrouwen

Toch is het consumentenvertrouwen in Nederland nog niet eerder zo laag geweest als nu. Dat is op zich al een punt van zorg. Veel consumenten zien 2022 niet al een jaar dat ze op economisch gebied met vertrouwen tegemoet zien. Als je daar de factoren die hiervoor werden genoemd bij optelt is stagflatie niet een heel ondenkbaar scenario. Daarnaast hebben de meeste economen de vorige crisis ook niet voorspelt of bewust de tekenen van een aanstaande economische crisis genegeerd. Daarom is het belangrijk dat de bevolking vooral het eigen gezonde verstand gebruikt en niet te diep in de schulden raakt. Ook nu lijkt de overheid zich totaal niet druk te maken over de absurde stijging van de prijzen van koopwoningen. Daar zitten ook torenhoge hypotheken aan vast die in de toekomst vrijwel zeker onder water komen te staan. Een land dat vrijwel volledig op schulden leeft is economisch niet gezond.