Het Noorse staatsfonds heeft aangegeven dat er een risico bestaat op stagflatie. Dit staatsfonds heeft ongeveer 1,2 biljoen dollar aan middelen en is daardoor het grootste in zijn soort ter wereld. Omgerekend heeft dit staatsfonds ruim 1,1 biljoen euro aan middelen in beheer. Er is sprake van een hoge inflatie en daarnaast een lage rente. Verder zijn de prijzen van aandelen ook hoog. Dit zorgt er voor dat stagflatie kan ontstaan.
Zorgen over stagflatie
Nicolai Tangen is de hoogste baas van het fonds. Hij heeft zijn zorgen over stagflatie geuit aan het Noorse parlement. Sinds het jaar 1996 heeft Noorwegen alle opbrengsten die het land heeft ontvangen door de verkoop van olie en gas in het fonds gestoken. Dit geld wordt door het staatfonds vervolgens weer in beleggingen gestoken. Hierdoor hoopt het staatsfonds nog meer winst te kunnen behalen. Tangen is niet gerust over de huidige ontwikkelingen. Hij wijst daarbij op een politieke spanningen tussen de grootmachten in de wereld. Daarnaast is er ook sprake van een terugloop in de wereldhandel. De risico’s voor stagflatie zijn nu hoger dan een half jaar geleden. Toen waren de prijzen ook al aanzienlijk opgelopen.
Economische krimp
Als de inflatie verder gaat oplopen en de economie verder gaat krimpen is stagflatie een feit. Dit woord is namelijk een samenvoegsel van de woorden inflatie en stagnatie. Doordat er minder wordt geproduceerd ontstaat er een gebrek in aanbod. Dit is op dit moment al merkbaar. Grondstoffen en onderdelen waaronder chips, fossiele brandstoffen, staal en bouwmaterialen zijn aanzienlijk in prijs gestegen en zijn ook schaarser geworden. Het gevolg is dat er minder wordt geproduceerd en de producten die gemaakt worden zijn aanzienlijk duurder. Inflatie stijgt maar steeds minder mensen kunnen de producten betalen. Het risoco op stagflatie is daardoor groot.