Scheepswerf Damen Shipyards gaat geen schepen meer aan Rusland leveren in 2022

Scheepswerf Damen Shipyards heeft besloten om te stoppen met de levering van schepen aan Rusland. Op dit moment had Damen Shipyards nog een aantal contracten lopen met Russische afnemers. Het ging onder andere om de bouw van werkboten en vissersboten. De scheepsbouwer uit Gorinchem heeft ook besloten om geen nieuwe scheepsbouwcontracten meer aan te gaan voor schepen die aan Rusland geleverd worden. een woordvoerder van de scheepsbouwer heeft aangegeven dat de beslissing een groot effect heeft op het bedrijf. Het cancelen van opdrachten zorgt er voor dat er inkomsten worden misgelopen.

Op dit moment is Damen Shipyards nog wel in nauw contact met de betrokken autoriteiten over de situatie rondom de oorlog die Poeten heeft veroorzaakt voor Rusland. Damen heeft bovendien ook werknemers die gevestigd zijn in Oekraïne. Het bedrijf is zeer bezorgd over deze werknemers “die zich in een zeer ernstige situatie bevinden”. De woordvoerder geeft aan: “Waar mogelijk bieden wij onze collega’s 24 uur per dag intensieve ondersteuning.

Onze gedachten zijn bij hen.” Alleen voor de bouw van zogenaamde superjachten was Rusland een belangrijke markt voor scheepswerf Damen. Damen Shipyards is een groot bedrijf op het gebied van scheepsbouw en jachtbouw. Het bedrijf heeft in totaal 35 scheepswerven en twaalfduizend werknemers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daarnaast heeft de jachtbouwer/ scheepsbouwer ook afdelingen in Rusland. Het is onduidelijk hoe met de afdelingen in Rusland zal worden omgegaan de komende tijd.