DNB: spaargeld huishoudens is in totaal met 33 miljard euro toegenomen

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het spaargeld in Nederland gegroeid het afgelopen jaar. Alle spaarrekeningen in Nederland bij elkaar zouden gegroeid zijn met 33 miljard euro. Veel mensen hebben dus besloten om extra geld te sparen. Dat is bijzonder want de spaarrente is zeer laag. Ook ten opzichte van de hypotheekrente staat de spaarrente super laag in Nederland. Aan het einde van de maand oktober in 2022 staan alle spaarrekeningen gezamenlijk op 422,8 miljard euro aan spaargeld. Door de inflatie is dit geld nu ongeveer 10 procent minder waard geworden. Daar lijken de meeste huishoudens zich niet echt druk om te maken.

De koopbereidheid onder consumenten is historisch laag. Ook het consumentenvertrouwen is nog niet eerder zo laag geweest als in 2022. Dat is ook te merken op de woningmarkt. Deze sector heeft nu voor het eerst te maken met een afname van activiteit. Ook zijn er steeds meer berichten over een daling in de woningverkopen. De eerste huizenprijzen zijn al aan het dalen. Daarnaast wordt er ook steeds minder overgeboden op woningen. Mensen die actief zijn op de woningmarkt durven nu ook vaker onder de vraagprijs te bieden.

Daarnaast is er ook een grote groep die uitgaven zoals de aanschaf van een woning gaat uitstellen. Voor grote uitgaven zijn steeds minder mensen gemotiveerd. Ze wachten liever op andere tijden waarin ze zich meer zeker voelen over hun eigen financiële mogelijkheden.