Uitzendbureau Randstad heeft in het tweede kwartaal van 2022 een omzet behaald van 6,9 miljard euro. In de maanden april, mei en juni steeg de omzet van de uitzendonderneming met 13 procent. Dat is volgens het bedrijf een recordomzet. Sander van ’t Noordende de topman van Randstad schrijft de omzetstijging toe aan de krapte op de arbeidsmarkt. Steeds meer bedrijven kunnen moeilijk hun vacatures invullen. Dat zorgt er voor dat bedrijven in de knel komen met hun productie. Projecten worden minder snel afgerond waardoor bedrijven omzet mislopen. Om projecten en de productie toch door te laten gaan worden steeds vaker uitzendbureaus ingeschakeld.
Flexpersoneel
Flexibel personeel kan namelijk een oplossing vormen als bedrijven vacatures niet kunnen invullen. Randstad is een voorbeeld van een uitzendbureau die van deze ontwikkeling heeft weten te profiteren. Vooral in Noord-Amerika en Zuid-Europa hebben steeds meer werkgevers uitzendkrachten ingeleend van het uitzendbureau. Als men kijkt naar Nederland dan is het verschil in omzet minder groot. Randstad het afgelopen kwartaal 1 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van ’t Noordende geeft aan dat dit vooral kwam omdat vorig jaar nog veel projecten werden gedraaid met betrekking tot de coronapandemie.
Onzekerheid
Zo werden onder andere veel mensen ingezet in teststraten en op callcenters voor het maken van afspraken voor testen. Het is echter moeilijk om voorspellingen te doen voor de toekomst. Als er bezuinigingen gaan plaatsvinden kan dit gevolgen hebben voor de flexibele schil. Met uitzendkrachten worden namelijk pieken en dalen in de productie opgevangen. Als er een daling komt in de orderstroom dan zullen veel uitzendkrachten het bedrijf moeten verlaten. Dat heeft gevolgen voor de uitzenduren van uitzendbureaus.