EU lidstaten hebben akkoord bereikt over gasvoorziening winter 2022-2023

De lidstaten die behoren tot de Europese Unie hebben de afgelopen tijd veel overleg met elkaar gevoerd over de gasvoorziening van komende winter. Door de internationale spanningen zijn de prijzen van aardolie en aardgas verder opgelopen. Omdat veel bedrijven en huishoudens in Europa nog afhankelijk zijn van aardgas is het heel belangrijk dat er op dit gebied een oplossing zou worden gevonden. Volgens informatie van anonieme diplomaten zou er een akkoord zijn bereikt. Deze anonieme bronnen hebben dit bekend gemaakt aan persbureau DPA.

Noodplan

Volgens het noodplan zouden lidstaten binnen de EU “vrijwillig” hun gasverbruik willen laten dalen met 15 procent in de periode tussen augustus en maart. Door deze afspraak zouden huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen nog verwarmd kunnen worden komende winter. De afspraken worden een noodplan genoemd. Wanneer er een tekort in de gehele EU dreigt te ontstaan op het gebied van aardgas dan zal er een waarschuwing worden afgegeven. Op dat moment kunnen doelstellingen worden ingevoerd die er voor moeten zorgen dat er verplicht aardgas wordt bespaard. Alleen de Europese Raad kan deze verplichte besparingen op het gebied van aardgas afdwingen. De Europese Commissie kan dat niet.

De genoemde maatregelen worden overigens doorgevoerd omdat de lidstaten binnen de Europese Unie bang zijn dat Rusland de aardgaskraan volledig dicht gaat draaien. De vraag is of dat gaat gebeuren maar met de huidige politieke spanningen wordt met elk scenario rekening gehouden.