Dertig procent van de verkochte auto’s in Noorwegen was elektrisch in 2018

Het afgelopen jaar was ongeveer dertig procent van alle auto’s die verkocht werden in Noorwegen elektrisch. Persbureau Reuters heeft op gezag van de Noorse Wegenfederatie bekend gemaakt dat in totaal 31,2 procent van alle verkochte auto’s in Noorwegen in 2018 volledig elektrisch aangedreven was. Volgens het bericht is dit een verkooptoename van tien procent ten opzichte van 2017. In dat jaar was ongeveer twintig procent van de verkochte auto’s in Noorwegen elektrisch. Het Scandinavische land heeft het voornemen om in 2025 volledig te stoppen met de verkoop van benzineauto’s.

Er werden in 2018 in totaal 147.929 auto’s verkocht in Noorwegen. Hiervan waren 46.092 volledig elektrisch aangedreven auto’s. In 2018 was de bestverkochte auto in Noorwegen de nieuwe uitvoering van de Nissan Leaf. De verkoop van brandstofauto’s nam juist sterk af. Zo daalde de verkoop van dieselvoertuigen met 28 procent. Daarnaast daalde de verkoop van benzineauto’s met 17 procent. De overheid van Noorwegen wil dat er meer elektrische voertuigen worden verkocht ten opzichte van brandstofvoertuigen. Daarom heeft de overheid van het Scandinavische land belastingvoordelen ingevoerd waardoor de aanschaf van elektrische voertuigen wordt gesponsord. Verder mogen elektrische auto’s gratis parkeren in het land.

Er moeten volgens de Noorse overheid wel aanzienlijk meer oplaadpunten worden aangelegd voor elektrische auto’s. Het gebrek aan oplaadpunten en een gebrek aan elektrische auto’s vormen belangrijke problemen op de weg naar de doelstelling om in 2025 alleen maar nieuwe elektrische voertuigen op de autowegen toe te laten en de verkoop van nieuwe brandstofauto’s te stoppen. Dat wil overigens niet zeggen dat er in 2025 geen brandstofauto’s aan het verkeer mogen deelnemen. Dat mag namelijk nog wel. Het gaat puur om de autoverkoop. Kortom in 2025 mogen geen andere auto’s worden verkocht dan volledig elektrisch aangedreven auto’s.