In 2040 is wereldwijd dertig procent van de verkochte auto’s elektrisch

De verkoop van elektrische auto’s zal de komende jaren toenemen. Helaas gaat de verkoop en ontwikkeling van elektrische auto’s niet zo snel als overheden en milieuorganisaties zullen hebben gehoopt. Waarschijnlijk zal in 2040 in totaal meer dan 30 procent van de jaarlijkse wereldwijde autoverkopen een verkoop zijn van een elektrische auto zijn. Dit is een voorspelling die dinsdag 14 november 2017 werd gedaan door het Londense onderzoeksbureau IHS Markit.

Verder zal de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2031 dalen onder de 50 procent. De verkoop van hybride auto’s en plug-in-hybrides zal de komende tijd ook toenemen. Dit zijn auto’s die niet primair afhankelijk zijn van een verbrandingsmotor. In plaats daarvan bevatten de hybrides naast een verbrandingsmotor ook een elektromotor. Naar verwachting zal in 2040 in totaal ongeveer 62 procent van de autoverkoop een auto betreffen die uitgevoerd is als een hybride of een plug-in-hybride.

Vraag naar olie zal niet automatisch dalen
Doordat er steeds meer gebruik zal worden gemaakt van elektrische voertuigen zal volgens veel mensen ook de vraag naar olie afnemen. IHS Markit geeft echter aan dat deze daling in de vraag naar olie niet duidelijk merkbaar zal zijn. In plaats daarvan spreekt het bedrijf van een stijging in de wereldwijde vraag naar olie van 98 miljoen vaten olie per dag naar 115 miljoen vaten per dag in 2040. Toch houdt IHS Markit een spreekwoordelijke slag om de arm met deze prognose. Er zijn namelijk volgens het bureau verschillende scenario’s denkbaar die er voor zorgen dat de vraag naar olie juist zal afnemen. Het bureau geeft daarnaast aan dat er wereldwijd meer kilometers zullen worden afgelegd met auto’s. In 2040 zal het aantal gereden kilometers uitkomen op 17,7 miljard kilometer. Dit is een stijging van 65 procent ten opzichte van 2017.