Consumentenbond: energieleveranciers staan onder financiële druk in 2019

Veel energieleveranciers merken dat de financiële druk toeneemt. Door de concurrentiestrijd op de energiemarkt is er een ware prijzenveldslag ontstaan onder energieleveranciers. De prijzen voor gas en elektra staan onder druk. Daarnaast proberen energieleveranciers doormiddel van verschillende acties en kortingen klanten binnen te halen en aan zich te binden. Daarvoor worden ook intermediairs en vergelijkingswebsites ingeschakeld. Door de prijzendruk komen verschillende energieleveranciers financieel in de rode cijfers terecht.

In totaal zouden van dertig grote energieleveranciers dertien diep in de rode cijfers zitten. Dit concludeert de Consumentenbond na een analyse van de jaarverslagen van energieleveranciers. Op basis van de beeldvorming die uit de jaarverslagen naar voren komt heeft de consumentenbond besloten om minister Eric Wiebes van Economische Zaken te benaderen. De minister zou consumenten moeten beschermen tegen de gevolgen van een mogelijk faillissement van hun energieleverancier.

De Consumentenbond vind het op zich gunstig dat de energieprijzen onder druk staan. Daardoor kunnen consumenten veel geld besparen maar de concurrentiestrijd moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Volgens de Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar is er momenteel te weinig zich op de concurrentiestrijd op de energiemarkt. Daardoor zouden ook bedrijven failliet kunnen gaan. Toch hoeft een hoge schuldenlast meteen te betekenen dat bedrijven ook daadwerkelijk hun deuren moeten sluiten. Desondanks is een hoge schuldenlast volgens haar wel “een teken aan de wand”. Bij een faillissement van een energieleverancier zouden consumenten gecompenseerd moeten worden voor te veel betaalde energiebelasting, BTW en netwerkkosten. Dit staat in een brief van de Consumentenbond aan de minister.