CO2-uitstoot in derde kwartaal 2017

Op dinsdag 14 november 2017 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers bekend over de Nederlandse economie. Hieruit kwam naar voren dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,4 procent is gegroeid. Meestal heeft economische groei ook een effect op de CO2 uitstoot. In het derde kwartaal kwam de CO2 uitstoot ongeveer 0,2 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Er werd namelijk meer gas verbruikt door huishoudens. Het was wat kouder  in het derde kwartaal van 2017 dan gemiddeld.

Verwarming van woningen
In ieder geval was het in kwartaal drie van 2017 kouder dan hetzelfde kwartaal in 2016 waardoor de verwarming door veel huishoudens werd aangezet of hoger werd gezet. Cv-installaties moesten meer gas verbranden om dezelfde warmte in de woningen en gebouwen te realiseren. Er wordt wel meer gebruik gemaakt van pelletketels en pelletkachels maar dat effect is in 2017 nog gering. Wel worden in steeds meer nieuwe woningen pelletketels en pelletkachels ingebouwd. Op termijn zal hierdoor minder gas worden verstookt in woningen. Ook stadsverwarming en warmtepompen komen steeds meer voor maar dat weegt nog niet op tegen het aantal bestaande woningen dat gebruik maakt van laag calorisch gas om de woning te verwarmen. Deze woningen hebben overigens meestal een gasgestookte cv installatie met bijbehorende cv-ketel (dit is geen pelletketel want die verband houtpellets).

Emissie energiebedrijven
De emissie van energiebedrijven nam echter af en dat is een goede ontwikkeling. Steeds meer energiebedrijven maken gebruik van duurzame en hernieuwbare energiebronnen uit windkracht en zonlicht en dat zorgt er voor dat grijze energie oftewel vervuilende energie uit kolencentrales minder noodzakelijk wordt om in de energiebehoefte van de bevolking en bedrijven te voorzien.