CBS: aantal vacatures in bouwnijverheid loopt op in 2018

Het is al geruime tijd bekend dat er veel vacatures open staan in de bouw. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het aantal vacatures in deze sector de komende tijd alleen maar verder oplopen. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers die het CBS donderdag 23 augustus 2018 heeft gepubliceerd. Uit deze kwartaalcijfers komt naar voren dat er aan het einde van het tweede kwartaal in de bouwnijverheid in Nederland 16.300 onvervulde vacatures open stonden. Volgens het CBS is dit het hoogste aantal openstaande vacatures in deze sector in de afgelopen tien jaar. Verschillende bouwbedrijven hebben last van het personeelstekort.

Een aantal bouwbedrijven geeft zelfs aan dat het tekort aan personeel hun productie belemmert. Het gaat hierbij overigens niet alleen over grote bouwondernemingen maar ook over kleinere bouwondernemingen en specialistische bedrijven die op de bouw actief zijn. Hierbij kun je denken aan stukadoors, installatiebedrijven en elektrotechnische bedrijven. Deze bedrijven hebben al te maken met een personeelstekort maar dat zal de komende tijd alleen maar erger worden. Veel specialistische ondernemingen hebben uitzendbureaus en headhunters ingeschakeld om geschikt personeel te vinden op de arbeidsmarkt.

Opleiding en ontwikkeling
De meeste intermediairs kunnen nauwelijks aan de vraag op de technische arbeidsmarkt voldoen met hun personeelsbestand en uitzendkrachten. Daarom starten uitzendbureaus en andere spelers op de arbeidsmarkt steeds vaker opleidingstrajecten zoals BBL en bieden ze cursussen aan zoals VCA om werkzoekenden een zo groot mogelijke kans te bieden op omscholing in de bouwsector. BBL trajecten worden overigens alleen aangegaan met erkende leerbedrijven in de bouw en techniek. Steeds meer bouwbedrijven en technische bedrijven willen echter een erkend leerbedrijf worden zodat ook zij meer kans hebben op aankomende vakkrachten. BBL-ers worden door veel bedrijven in de bouw en techniek beschouwd als het personeel voor de toekomst.

Daarom wordt er meet geld en tijd besteed aan het begeleiden en ontwikkelen van BBL-ers. Zowel technische bedrijven en bouwondernemingen leggen de focus op ontwikkeling. Maar ook uitzendbureaus houden zich bezig met de ontwikkeling van aankomende vakkrachten. Op die manier wordt de instroom van nieuwe aankomende vakkrachten zo groot mogelijk. Toch wordt het lastig om ook met BBL opleidingen en andere opleidingstrajecten voldoende aankomende vakkrachten te ontwikkelen voor het omvangrijke personeelstekort in de bouw. Het personeelstekort is daarvoor nog te groot. Ook de vergrijzing in de bouwsector zorgt voor problemen. Er zal ook nog een aanzienlijke uitstroom plaatsvinden in de bouw.