Britse economie in recessie in tweede kwartaal 2020

De Britse economie heeft een extreem grote krimp doorgemaakt in het tweede kwartaal van 2020. Dat kwartaal is Groot-Brittannië in een recessie beland omdat het binnenlands product (bbp) voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen. Het bbp is in de periode van april tot en met juni gekrompen met 20,4 procent. Dat komt naar voren uit cijfers die woensdag 12 augustus 2020 zijn gepubliceerd door het Britse nationale statistiekbureau.

Net als de meeste economische krimpen heeft ook de Britse economische krimp te maken met de uitbraak van COVID-19. Ook Groot-Brittannië moest zogenaamde lockdownmaatregelen doorvoeren. Het gevolg was echter dat veel bedrijven en grote delen van de maatschappij stil kwamen te liggen. Nu de maatregelen weer soepeler zijn geworden laat de Britse economie een beetje herstel zien. In de maand juni had de Britse economie een economische groei van 8,7 procent ten opzichte van de maand mei.

Jonathan Athow van het Britse nationale statistiekbureau geeft in een reactie aan dat de recessie die veroorzaakt is door de coronacrisis “de grootste daling van het bbp op kwartaalbasis ooit gemeten”  tot gevolg heeft gehad. In de maand juni is er al sprake geweest van een herstel maar desondanks lag het bbp altijd nog eenzesde lager dan het niveau van februari 2020 voordat de COVID-19-pandemie was uitgebroken. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak geeft in een reactie aan dat het Verenigd Koninkrijk in economisch moeilijke tijden zit. Er zijn honderdduizenden mensen werkloos geraakt. De komende maanden zullen echter nog meer mensen hun werk kwijt raken volgens de minister.