Amerikaanse economie 32,9 procent gekrompen in tweede kwartaal 2020

De economie van Amerika heeft een enorme deuk opgelopen in het tweede kwartaal van 2020. In dit kwartaal kromp de Amerikaanse economie namelijk met 32,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze cijfers werden donderdag 30 juli 2020 bekende gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Handel. De economische krimp is historisch. Sinds het jaar 1945 is de krimp van de Amerikaanse economie niet zo groot geweest. Het jaar 1945 was het eerste jaar waarin het Amerikaanse ministerie van Handel de cijfers over de Amerikaanse economie in kaart bracht in cijfers.

Duitsland had eerder al bekend gemaakt dat haar economie met ruim 10 procent was gekrompen maar de Amerikaanse economie heeft een aanzienlijk grotere krimp meegemaakt. Dat komt omdat de Verenigde Staten ten opzichte van andere landen heel hard zijn geraakt. Amerika heeft nog steeds heet tragische record met betrekking tot het grootste aantal doden en besmettingen in de wereld door corona. In het eerste kwartaal van 2020 kromp de Amerikaanse economie nog met vijf procent ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2019. Door de coronacrisis in het tweede kwartaal werd de economische krimp aanzienlijk groter.

Volgens het ministerie van Handel in Amerika is de krimp vooral zo groot omdat consumenten in Amerika aanzienlijk minder geld hebben uitgegeven. De daling in consumentenuitgaven kwam uit op 34,6 procent ten opzichte van 2019. Hoewel de krimp van 32,9 procent heel ernstig is hadden de meeste analisten een grotere krimp verwacht. Gemiddeld gingen analisten uit van een krimp van 34,1 procent in het tweede kwartaal 2020.