Europese economie in tweede kwartaal 2020 met 11,9 procent gekrompen

De economie van Europa heeft een forse krimp doorgemaakt in het tweede kwartaal van dit jaar. De economische groei was eerder al redelijk gestabiliseerd maar heeft in het tweede kwartaal een aanzienlijke duikvlucht naar beneden gemaakt. De krimp kwam uit op in totaal 11,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Het bericht over de economische krimp werd vrijdag 31 juli 2020 bekend gemaakt door het Europese statistiekbureau Eurostat.

Eurostat

Volgens het statistiekbureau is de krimp in het tweede kwartaal de grootste daling sinds Eurostat de metingen begon in 1995. De krimp van 11,9 procent is overigens ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Als je kijkt naar het tweede kwartaal van vorig jaar is de krimp nog veel groter. Dan komt de krimp in de Europese economie uit op 14,4 procent. Ook bij deze economische krimp is het duidelijk dat de uitbraak van COVID-19de oorzaak is. Verschillende Europese landen zoals Duitsland hebben eerder ook al krimpcijfers bekend gemaakt voor de economie.

Krimp in Europese landen

In Duitsland kwam de economische krimp in het tweede kwartaal uit op 10,1 procent. Dat is fors voor een land dat wordt beschouwd als de sterkste en grootste economie van Europa. Nederland heeft nog geen cijfers bekend gemaakt maar België had ook te maken met een economische krimp die uitkwam op een min 12,2 procent. Frankrijk had een min van 13,8 procent en Spanje had een economische krimp van zelfs 18,6 procent.