Duitse economie in tweede kwartaal 2020 met 10,1 procent gekrompen

De Duitse economie heeft door de coronacrisis een enorme klap gekregen. De Duitse economie heeft te maken gehad met ene krimp van 10,1 procent in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2020. Het forse krimpcijfers is erger dan de economen hadden ingeschat. Volgens de berichtgeving is de krimp van 10,1 procent één van de grootste krimpcijfers die ooit is gemeten voor de Duitse economie. Het Duitse federale statistiekbureau heeft de cijfers donderdag 30 juli 2020 bekend gemaakt op basis van een voorlopige raming.

De Duitse economie had het de afgelopen tijd al niet makkelijk. De industrie van Duitsland had het met name moeilijk maar door de coronacrisis ging het nog slechter. Er werd in korte tijd aanzienlijk minder geld uitgegeven door consumenten. De auto-industrie heeft hier onder andere mee te maken gehad. Deze industrie is voor Duitsland van groot belang. Duitsland is de grootste autobouwer van Europa. Niet alleen in de autoverkoop was een daling merkbaar. Ook in andere sectoren ging het slechter in Duitsland. Hierbij kun je denken aan de export. In de export werd aanzienlijk minder geld geïnvesteerd.

In drie maanden tijd is ongeveer tien jaar aan economische groei verdwenen. Volgens Andreas Scheuerle van de Duitse bank DekaBank wordt er nu al officieel gesproken van “de recessie van de eeuw”. Andreas Scheuerle gaf verder in een toelichting aan “Wat crashes op de aandelenmarkten of oliemarkt tot nu toe niet voor elkaar kregen, is een klein wezentje van 160 nanometer groot wel gelukt.” Ten opzichte van  het tweede kwartaal in 2019 kromp de Duitse economie in het tweede kwartaal van 2020 met 11,7 procent. Analisten gaven eerder in een peiling van persbureau Reuters aan dat ze een krimp van 11,3 procent hadden verwacht. De krimp is dus forser dan eerder werd gedacht.