Brancheorganisaties INretail en rnd willen geen coronatoegangsbewijzen voor winkels

Brancheorganisaties INretail en raad nederlandse detailhandel (rnd) zijn faliekant tegen de mogelijke coronatoegangscontrole voor winkels met een QR code. Deze voorgenomen maatregel wordt door de organisaties onbetaalbaar, onuitvoerbaar en onwerkbaar genoemd. De mondkapjesplicht kan wel worden ingevoerd en kan op minder weerstand rekenen. Het demissionaire kabinet wil dat niet-essentiële winkels bij de deur gaan controleren op het coronabewijs.

Coronapas voor winkels onwerkbaar en ongewenst

Directeur Eus Peters van de rnd geeft aan dat Nederland ongeveer 56.000 niet-essentiële winkels heeft: “waar dagelijks miljoenen mensen komen”. Hij voegt daar aan toe “Als je die allemaal moet controleren, is dat volstrekt onuitvoerbaar.” De organisatie INretail stelt dat elke controle van een coronapas één minuut per klant kost. “Opgeteld kost de check op maandbasis meer dan vijf miljoen uur.” Dat is een enorme hoeveelheid tijd. Verder hebben veel winkels te maken met een personeelstekort. Bovendien zijn er ook personeelsleden die zelf geen vaccin hebben genomen en zijn er ook personeelsleden die wellicht niet zitten te wachten op het uitvoeren van controles. Dan staan ook de feestdagen voor de deur. Dat maakt alles nog problematischer voor detailhandel. “Veel winkeliers behalen in de laatste maanden van het jaar 40 procent van hun jaaromzet”, aldus Peters. “In geen enkel Europees land geldt het toegangsbewijs voor toegang tot een winkel”, voegt INretail eraan toe.

Beloften worden gebroken

Gisteravond werd duidelijk dat het demissionaire kabinet doorgaat met het invoeren van beperkende maatregelen. Er werd ook aangegeven dat deze maatregelen de komende tijd vooral gericht zullen zijn op ongevaccineerde burgers. Door de uitbreiding van coronatoegangsbewijzen wordt het voor ongevaccineerde mensen steeds moeilijker om aan allerlei activiteiten deel te nemen. Gewoon naar de sportschool gaan is voor ongevaccineerden niet mogelijk tenzij ze zich iedere keer maximaal 24 uur van te voren hebben laten testen. Ook op terrassen zitten bij horecagelegenheden kan niet meer zonder coronabewijs. Eerder had de overheid nog aangegeven dat ze geen specifieke maatregelen zou invoeren tegen ongevaccineerden maar ook die belofte is sinds gisteravond de prullenbak ingegooid.

Nieuwe tegenslag

Dat is voor veel burgers en bedrijven wel een nieuwe tegenslag. Dat zal overigens niet de laatste tegenslag zijn want het demissionaire kabinet heeft al gezinspeeld op een wetswijziging waardoor bepaalde groepen mensen buitengesloten kunnen worden. het demissionaire kabinet merkt dat een dergelijke buitensluiting niet mogelijk is doormiddel van de huidige wet- en regelgeving. Daarom moet de wet wijzigen volgens het demissionaire kabinet. Met een wetswijziging kan de demissionaire regering bijvoorbeeld ook een toegangsbewijs verplicht laten stellen door bedrijven en niet-essentiële winkels. De weerstand onder burgers en bedrijven is groot maar een demissionair kabinet kan niet meer weggestuurd worden.