Duurzaamheid: winkels moeten in 2016 geld vragen voor plastic zakken

Vandaag op 27 december 2015 werd bekend gemaakt op het nieuws van RTL 4 dat winkeliers in Nederland vanaf 1 januari 2016 geld moeten vragen voor plastic zakken indien de klanten een plastic zak wensen. De overheid hoopt dat mensen vaker zelf een eigen zak of tas meenemen naar een winkel als plastic zakken geld gaan kosten. De kosten van een plastic zak zullen in 2016 ongeveer 5 tot 10 cent per plastic zak bedragen.

Er zijn al winkels in Nederland, zoals een aantal supermarkten, die geld vragen voor plastic zakken. Ook zijn er winkels met andere creatieve oplossingen voor het plasticzakkenprobleem. De winkelketen Zeeman heeft statiegeldzakken die klanten voor een euro mee kunnen nemen. Klanten kunnen met statiegeldzakken hun aankopen mee naar huis nemen en tijdens een volgend bezoek aan de Zeeman weer inleveren. Hierdoor wordt voorkomen dat de plastic zakken bij het grof vuil belanden. Klanten die de plastic zakken toch weggooien zijn hun statiegeld kwijt. Op die manier betalen ze voor hun eigen vervuiling. Door het vragen van statiegeld voor plastic zakken laat Zeeman zich van zijn milieuvriendelijke kant zien en dat is goede reclame in een tijd waar alles om duurzaamheid en duurzaam ondernemen draait.

Plasticzakkenprobleem

In Nederland denkt men bij het woord duurzaamheid vooral aan duurzame energie en het besparen op energielasten. Duurzaamheid en duurzaam ondernemen gaat vooral om het beperken van afval en het zo efficiënt mogelijk gebruiken van grondstoffen en brandstoffen. Plastic zakken vormen als verpakkingsmateriaal en vervoermateriaal een zeer groot probleem, niet alleen voor Nederland maar voor heel de wereld.  De zogenoemde plastic ‘soep’ die in de zee drijft bestaat voor een aanzienlijk deel uit plastic zakken. Het overgrote deel van het afval dat aanspoelt op de stranden bestaat uit plastic waaronder plastic zakken. De natuur heeft daadwerkelijk last van het plasticzakkenprobleem en als de natuur er last van heeft dan krijgt de mens er op den duur ook last van. De mens vormt zijn omgeving en vormt onderdeel van zijn omgeving.  Het ene kan niet zonder het andere.

Reactie van Technisch Werken

Het nieuws over het betalen voor plastic zakken kwam voor velen onverwacht. Toch is het een goede ontwikkeling. Het zou nog beter zijn als mensen belasting moeten betalen voor plastic zakken. Pas dan wordt duidelijk dat de natuur daadwerkelijk belast wordt door plastic. De natuur heeft er dus last van. Plastic wordt gelukkig in verschillende gemeenten in Nederland al gescheiden ingezameld.

Ook dat heeft een bepaald effect, al is men er nog niet over eens hoe groot dit effect precies is. Feit is dat als mensen gedwongen worden om afval geschieden aan te leveren ook meer over afval gaan nadenken.  Juist met het nadenken over afval zet men een eerste stap. Het begint namelijk met bewustwording. Na deze bewustwording kan men duurzame oplossingen bedenken voor het plastic afval.