Bouwvak 2016 begonnen

De bouwvakperiode voor 2016 is begonnen.  Dat betekent drukte op de snelwegen maar een zogenoemde “zwarte zaterdag” was er niet echt. De drukte op de wegen viel mee ten opzichte van voorgaande jaren. Daar zijn verschillende oorzaken voor te bedenken. Het valt in ieder geval op dat de bouwvak bij veel bouwbedrijven niet echt in acht wordt genomen. Bouwprojecten liggen in Nederland in de bouwvak lang niet altijd vanzelfsprekend stil, integendeel de meeste bouwprojecten lopen gewoon door. Dat vraagt natuurlijk wat van de personeelsplanning.

Aanpak schijnconstructies

Veel bouwbedrijven hebben in 2016 veel moeite moeten doen om tijdig ervaren personeel te vinden om de bouwprojecten uit te voeren. Dat was lang niet altijd eenvoudig.  Vaak moesten bouwbedrijven zich wenden tot technische uitzendbureau’s en zelfstandigen zonder personeel.  De wet en regelgeving voor de zzp’ers is echter veranderd in de eerste helft van 2016. Schijnconstructies kwam veelvuldig voor, vooral op de bouw. Daarom is de wet en regelgeving aangepast. Ook uitzendbureau’s worden strenger gecontroleerd door de overheid op het naleven van de wet. Schijnconstructies zijn verboden

Buitenlandse uitzendkrachten

Uitzendbureau’s die bouwpersoneel bemiddelen moesten steeds creatiever worden in het vinden van een passende oplossing voor de personeelsvraagstukken van hun opdtachtgevers. In eerste instantie werden alle gangbare personeelsbronnen geraadpleegd waarna steeds breder werd gekeken. Ook buitenlandse bouwvakkers worden ingezet. FNV maakte nog bekend dat dit voor specifieke problemen zorgt op de bouw. Buitenlandse arbeidskrachten beheersen lang niet altijd de Nederlandse taal of het Engels. Daardoor kunnen taalproblemen in de communicatie ontstaan. Dat zorgt weer voor veiligheidsrisico’s. Buitenlandse arbeidskrachten op de bouw zijn dus zowel een oplossing al een potentieel probleem.

Flexwerk is belangrijk in bouwvak

Toch moet ook in de bouwvakperiode effectief naar oplossingen gekeken worden. De vakbonden vinden dat bouwondernemingen geen verplichtingen op kunnen leggen aan hun bouwpersoneel met betrekking tot de bouwvak maar bouwvakkers zijn zelf wel vrij om een keuze te maken. Er zijn verschillende bouwvakkers die toch vakantie willen houden in de bouwvakperiode. Als bouwbedrijven dan toch door gaan in de bouwvakperiode zullen de lege plekken op de bouwplaats moeten worden opgevuld. Ook dan zijn uitzendbureau’s een oplossing.  Uitzendkrachten worden vaak tijdelijk ingezet om vakantiegangers te vervangen. Flexwerk blijft daarom belangrijk ook in de bouwvak.