Meer technisch uitzendpersoneel gevraagd voor bouwvak 2016

De bouwvakperiode komt steeds dichterbij. In Nederland heeft men drie verschillende bouwvakperiodes. Voor regio zuid start de bouwvak op 8 augustus 2016 en duurt deze tot en met 26 aug 2016. Voor regio midden loopt de bouwvak van 25 juli 2016 tot en met 12 augustus 2016. In regio noord start de bouwvak op 1 augustus 2016 tot en met 19 augustus 2016. De perioden overlappen elkaar grotendeels. De bouwvak zorgt er voor dat men specifiek naar de projectplanning en personeelsplanning moet kijken. Dit geldt voor bouwbedrijven en voor uitzendbureau’s.

Bouwvak een verplichting?

Bovengenoemde zijn de bouwvakperiodes die officieel zijn vastgesteld door werkgeversorganisaties voor 2016. Hierbij wordt benadrukt dat het gaat om adviesdatums. De bouwvakperiode is dus geen verplichting en ook de daarvoor aangewezen datums zijn niet wettelijk vastgelegd.  Het wel of niet houden van een bouwvak staat ter discussie.  Vakbonden zoals de FNV zijn geen voorstander van eem verplichte bouwvak, deze vakbond vindt dat werknemers in Nederland zelf moeten kunnen kiezen wanneer ze een vakantie willen gaan houden. Een verplichte bouwvak zorgt er voor dat werknemers die vrije keuze voor drie weken per jaar niet hebben.

Geen expliciete bouwvakplanning

Het is al jaren eenduidelijke trend dat de bouwvak niet meer expliciet wordt gepland. Veel bedrijven in Nederland gaan gedurende de eventuele bouwvakperiode gewoon door metwerken en ronden hun projecten dus niet altijd voor de bouwvak af. Desondanks wil een deel van het bouwpersoneel gedurende de bouwvak wel vrij hebben omdat die periode midden in de zomervakantie valt en tevens vaak de warmste periode van het jaar is. Er kunnen dus personeelsleden van de bouw met vakantie gaan gedurende de bouwvak.

Vraag naar technisch personeel

Rond de bouwvak krijgen veel bouwbedrijven het druk met de planning op de bouw. Ze moeten gaan bekijken hoeveel werk er op de bouw moet worden gedaan en of het personeelsbestand daarop aansluit. Als er te weinig personeel beschikbaar is vanwege vakanties of ziekte dan zal men keuzes moeten maken. Dikwijls kiest men er voor om tijdelijk personeel in te lenen via een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in bouwpersoneel. Uitzendkrachten hebben op de bouw vaak een belangrijke rol omdat deze groep flexwerkers het bouwbedrijf op projecten door de piekdrukte heen kunnen helpen. Daarom vragen bouwbedrijven vaak om uitzendkrachten met ruime ervaring. Dit personeel is echter schaars en beperkt aanwezig op de arbeidsmarkt.

Vacatures rondom de bouwvak

Vlak voor de bouwvak worden specifieke personeelsleden op de uitzendmarkt gevraagd. Het gaat hierbij om timmerlieden, metselaars, elektromonteurs en installatiemonteurs. Als bouwprojecten worden afgerond vlak voor een bouwvakperiode dan zullen de uitzendkrachten zich vooral bezig houden met de afmontage op het project. Als men echter geen bouwvak hanteert kan men zich zowel met voormontage als met afmontage bezig houden en zowel met de ruwbouw als met gesloten bouw waarbij de ramen en dergelijke al geplaatst zijn.

Niet alleen in de bouw wordt het vaak drukker voor een bouwvakperiode, ook in andere segmenten van de techniek is vaak een toename in het aantal vacatures. Hierbij kan men denken aan de werktuigbouwkunde en de metaaltechniek. In deze sectoren wordt nog regelmatig een verplichte bedrijfssluiting ingevoerd in de bouwvakperiode. Vlak voor deze bedrijfssluiting moeten veel projecten worden afgerond en worden uitzendkrachten zoals constructiebankwerkers en lassers ingezet om constructies en machines af te bouwen. Sommige metaalbedrijven leveren producten aan de bouwsector. Dat zorgt er voor dat die bedrijven in de metaalbranche zich moeten aanpassen aan de ontwikkelingen op de bouw. Uitzendbureau’s moeten zich vervolgens weer aanpassen aan de bouwbedrijven en metaalbranche.  Dit vereist flexibiliteit.  Daarom is flexwerk zo belangrijk voor de Nederlandse bouw.