Bouwsector in moeilijkheden in 2012 door teruglopende woningbouw

Nico Rietdijk, directeur van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB), heeft woensdag 18 januari 2012 gewaarschuwd dat in 2012 de bouw te maken krijgt met nog grotere problemen dan de afgelopen tijd. Volgens hem zou de politiek van Nederland moeten ingrijpen anders gaan verschillende gerenommeerde bouwbedrijven failliet en komen er duizenden bouwvakkers en ander personeel uit de bouw op straat te staan.

De politiek zou vooral moeten ingrijpen in de woningmarkt. Volgens Rietdijk is de situatie in de woningmarkt op het gebied van nieuwbouwwoningen heel nijpend. In 2011 werden nog 21.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit jaar wordt verwacht dat het aantal nieuwbouwwoningen dat verkocht gaat worden gaat dalen tot 12.000. Er is een duidelijke dalende lijn te zien. In 2010 werden namelijk nog 26.000 woningen verkocht.

Rietdijk ziet de problemen vooral bij de verstrekkers van hypotheken. Deze bedrijven zijn erg terughoudend met het verstrekken van hypotheken. Deze terughoudendheid zorgt er voor dat 20 tot 30 procent van de kopers van een nieuwbouwwoning de financiering niet sluitend krijgt en daardoor van de koop moet afzien. De toezichthouders zijn volgens hem veel te streng bij het verstrekken van hypotheken. Soepeler regels zouden de huizenmarkt weer in beweging kunnen brengen. Hij ziet geen oplossing in het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Dit is overigens wel de oplossing die je veel in het nieuws hoort de laatste tijd.

Met name de oppositie van de Nederlandse politiek vormt een blok die zich voor de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek uitspreekt. Het is echter nog onduidelijk wat al die partijen precies willen aanpassen aan de hypotheekrenteaftrek.