Pensioenen in de metaalsector

De komt weer slecht nieuws uit de wereld van de pensioenen. De PME is een fonds dat belegd voor werknemers van grote bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn de bedrijven Draka, DAF en Stork. Het fonds bracht naar buiten dat bijna 2 miljoen werknemers en gepensioneerden te maken kunnen krijgen met een verlaging van hun pensioen. Dit zal op 1 april 2013 gebeurden wanneer de dekkingsgraad aan het einde van 2012 nog niet in orde is. Het gaat hier met name om bedrijven in de metaalsector.

De verwachte daling van de pensioenen zal ongeveer 6 tot 7 procent zijn. Dit zou een nettobedrag van 10 tot 20 euro per maand kosten voor de gepensioneerden. De gevolgen van deze korting op de pensioenen kunnen worden ondervonden door bijna 2 miljoen pensioengerechtigden. Dit is een enorm aantal mensen. Het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen te maken zouden krijgen met een korting op hun pensioen.

Dit vind ik een buitengewoon slechte ontwikkeling. Hardwerkende werknemers te maken met slechte vooruitzichten op hun pensioen. Daarnaast krijgen ook gepensioneerden te maken met een korting. Het is niet verwonderlijk dat veel werknemers langer willen en moeten doorwerken. Echter is de metaalsector niet bepaald een sector waar je langer dan je 65ste zou moeten willen werken. Behalve natuurlijk wanneer je een aansturende functie hebt of een functie op kantoor als tekenaar, calculator of werkvoorbereider.

In het uitvoerende werk zoals bij constructiebankwerkers, lassers, samenstellers enzovoort is 65 jaar een goede leeftijd om te genieten van een welverdiend pensioen. De vraag blijft dat of er wel een acceptabel bedrag wordt uitgekeerd.