Bouwmarkten draaiden topomzet in maart 2020

De doe-het-zelfwinkels in Nederland hebben in de maand maart een behoorlijke omzet behaald. In deze maand behaalden bouwmarkten in Nederland ongeveer een kwart meer omzet dan in dezelfde maand een jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de grootste omzetstijging voor bouwmarkten sinds 2005. Deze gegevens werden donderdag 30 april 2020 bekend gemaakt.

Volgens het statistiekbureau is er duidelijk een verschil merkbaar in de detailhandel sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd. Een deel van de winkels heeft het drukker gekregen maar er zijn ook winkels die het in deze periode juist rustiger hebben gekregen. De bouwmarkten zijn bij uitstek winkels die het drukker hebben gekregen. Doordat mensen meer thuis werken of meer dagen vrij moeten nemen worden meer klussen in en rondom de woning aangepakt. Ook mensen die hun baan kwijtgeraakt zijn en niet snel meer een nieuwe baan hebben gevonden kiezen er voor om in de woning allemaal klussen op te pakken.

Daarnaast zijn er woningeigenaren die er voor kiezen om het schilderwerk en ander onderhoudswerk aan de woning zelf op te knappen in plaats van een schildersbedrijf of bouwbedrijf. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat er meer materialen bij bouwmarkten worden gehaald. De bouwmarkten draaien daardoor een goede omzet en behalen ook veel marge. In de gehele detailhandel steeg de omzet overigens. Deze stijging kwam echter slechts op 3,5 procent uit. Dat komt omdat er ook veel mensen zijn die bepaalde winkels juist niet bezoeken. Kledingwinkels en schoenwinkels hadden daardoor juist te maken met een ongekend omzetverlies. Dit omzetverlies kwam ongeveer uit op 40 procent. Online verkopen werden juist meer gedaan. Online steeg de omzet van winkelbedrijven met gemiddeld 30 procent.