Deens energiebedrijf wil Nederlands windpark op zee bouwen vanaf 2020

Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft woensdag 29 april 2020 bekend gemaakt dat ze een Nederlands windpark wil gaan bouwen op zee. Daarvoor heeft het bedrijf besloten om deel te nemen aan een zogenaamde tender voor de aanleg van het windpark Hollandse Kust Noord. Nederland wil in 2023 in totaal 16 procent van haar energie uit duurzame energiebronnen halen. Daarvoor moeten veel meer windmolens worden geplaatst. De beste plek voor een groot windmolenpark is op zee omdat daar veel wind aanwezig is en bovendien is er veel ruimte.

De windparken zijn een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Martin Neubert, directeur van Ørsted Offshore, heeft in een reactie de Nederlandse overheid geprezen voor het vasthouden aan de aanbestedingsdeadline en de doelstellingen voor hernieuwbare energie in een tijd van wereldwijde onzekerheid. Daarmee doelt de directeur onder andere op de coronacrisis die voor veel onzekerheid heeft gezorgd.

Op dit moment wordt het windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust al door Ørsted gebouwd. Dit zal het eerste windpark van Ørsted in Nederland worden en zal later in 2020 operationeel worden. Dit windmolenpark zal elk jaar net zoveel stroom produceren als een miljoen Nederlandse huishoudens verbruiken. Het ministerie van Economische Zaken zal bepalen wie het windpark in Nederland mag gaan bouwen. Volgens Het Financieele Dagblad doen ook Shell en Eneco mee aan de tender.